• Mattias ”Buffeln” Lind, Pär Hulkoff och Jonas Kjellgren - det är den urhårda trion Raubtier. Foto: Pressbild

Hulkoff ryter till

Säg Stockholm och Raubtiers frontman Pär Hulkoff får något mörkt i rösten. Annars är han idel solsken när han svarar i telefonen där hemma på gården strax utanför Haparanda. Denna månad besöker den blyhårda trion både Norrköping och Linköping.

Nya plattan heter ”Bärsärkagång” och snart intar den hårt rockande trion både Norrköping och Linköping. Något Pär Hulkoff ser fram mot.

– Det brukar vara bra spelningar här i landet och ett väldigt ös där vi drar fram, menar den glade sångaren när jag ringer upp honom. Just denna dag finns det inte mycket att klaga på. Snö har de visserligen metervis av men det är mildväder och solen skiner. Hulkoff låter nöjd och glad. Nya plattan går bra och flera av spelningarna är slutsålda flera veckor i förväg. Livet är gott med andra ord.

Stoppa malmtågen

– Jo, det finns ju egentligen inte så mycket att klaga på även om det finns väldigt mycket att reta upp sig på. Bland annat så blir jag rent förbannad på när jag tänker på hur man ser på oss som bor här uppe. Att vi bara lever på bidrag och kostar pengar. Det är inte riktigt sant, många här driver olika företag, flera av dessa är kopplade till turist- och upplevelsenäringen, och betalar skatt precis som dem i Stockholm. Låt säga att vi skulle stoppa malmtågen söder ut, då blev det nog annat ljud i skällan.

Bli kvar eller överge

Vi fortsätter samtalet om ett marginaliserat Sverige där byar och småstäder sakta men säkert håller på att slå igen. Där folk antingen blir kvar på nedlagda orter eller tvingas att flytta till storstäder.

– Vi satt och snackade på vägen hem nu och när vi kom till Kalix så sa jag till vår trummis ”Buffeln” att nu dröjer det nog inte förrän Kalix är helt avfolkat och lägger ner helt och hållet.

Fulla hus

Raubtier är dock långt från att lägga ner. Nya plattan har fått bra omdöme och Hulkoff menar att man där sökt sig tillbaka till sina gamla thrashrötter och gjort enklare låtar. Att krångla till det och verka duktig ligger inte för dem. Nej, det är bättre att gå en riktig norrländsk bärsärkagång tillsammans med Raubtier.

Raubtier i korthet

Raubtier är ett svenskt hårdrocksband från Haparanda. Den består av medlemmarna Pär Hulkoff på gitarr, sång och klaviatur, Mattias Lind på slagverk samt Jonas Kjellgren på bas. Sitt namn har gruppen tagit från filmen Rovdjuret, som översatt till tyska blir ”das Raubtier”. Medlemmarna i Raubtier har även ett annat band tillsammans som heter Bourbon Boys.