• Populära killar. ”Tommy” och ”Sagga” i en välkänd miljö och med snusen under läppen precis som vanligt. Foto: Joakim Sjöholm

Humor från torget

Torghumor av Åtvidabergsgrabbarna Philip Kullgren och Sebastian Falk gör succé på internet och hundratusentals personer följer ”Tommy” och ”Saggas” öden och äventyr.

”Tjena Sagga” är en hälsningsfras som blivit allt mer känd, spridd och som uttalas i varje avsnitt av humorprogrammet Torghumor som produceras av det lilla Åtvidabergsföretaget Pellen Productions. Torghumor kretsar kring de båda vännerna ”Tommy” och ”Sagga” - figurer som man både kan känna igen och känna igen sig i.

Präktig hantverkare

”Tommy” är den präktige hantverkaren som är gift och har villa och barn. Han har stadig inkomst och är allmänt skötsam. ”Sagga” är lite mer lös i konturerna, arbetslös och kör Epatraktor då han saknar körkort.

– Man kan hitta en ”Tommy” och en ”Sagga” överallt, säger Philip Kullgren och får medhåll av Sebastian Falk.

– ”Sagga” förstår nog inte riktigt att han befinner sig i samhällets marginal och han är ganska nöjd så länge A-kassan trillar in. Att han kör Epatraktor beror helt enkelt på att han kört rattfull och därför saknar körkort. Han har haft familj med både fru och barn men nu är han singel. ”Sagga” är självklart ganska överdriven men visst finns det delar av olika personer i honom som man kanske känner igen. ”Tommy” är lite mer av en vanlig person och någon man har i sin bekantskapskrets. Faktum är att en av mina polare frågade om det var han som var ”Tommy” men så var det faktiskt inte, skrattar Philip Kullgren. Torghumor har hunnit till avsnitt sex och det sjunde kommer att visas nu på alla hjärtans dag, den 14 februari. Redan i avsnitt sex skulle ”Sagga” till Fornåsa och gå på dejt.

Dejta i Fornåsa

– Jag kan redan nu berätta att han även kommer hem från Fornåsa ensam, säger Sebastian Falk och skrattat själv lite åt ”Saggas” tillkortakommande på den amorösa fronten.

På Youtube är det drygt 100 000 personer som har sett de sex avsnitten av Torghumor och det blir bara fler och fler. De som gillar den lite speciella humorn är både unga tjejer i 14-års ålder och män i 60-års ålder.

– Jag tror det beror på att vi möter dessa två män lite överallt i vår närhet och de finns både i stan och på landet, fortsätter Sebastian Falk.

På resa med ”Sagga”

I framtiden kommer de nog att ge sig ut på en resa tillsammans. ”Sagga” vill bjuda med ”Tommy” på en charterresa. Om och hur det kommer att ta sig ut beror på hur finansieringen kommer att ta sig ut. Att göra humor på nätet är inget man blir direkt rik på men Philip menar att det finns en möjlighet att låta tittarna betala via så kallad crowedfounding.

– Det är kul att göra något som folk verkligen uppskattar. Vi har lite spännande grejer på gång men det är inget som är klart än, avslutar de båda humoristerna.