• Här sitter man i nästan andäktig väntan på huvudpersonen och pizzan. Foto: Tommy Pettersson
  • Intissar Drihem ser till att Inga May Egelfalk kommer i berättarstämning. Foto: Tommy Pettersson
  • Hemlagad pizza och en del starkare dryck för en några. Kan det bli bättre? Foto: Tommy Pettersson

Hur är det att bli gammal?

Lördagskväll i Johannelund. Uppdukat för middag och stämningen är på topp i Aleris fritidslokaler.

En grupp äldre män och kvinnor har samlats för att äta och samtala om stort och smått.

Pizza och vin

Intissar Drihem är aktivitetsombud på Aleris i området och hon har lagat mat och gjort det fint. Nu sitter man och väntar på kvällens huvudperson, Inga May Egelfalk. Inga May är en 96 år ung, före detta lärare som ska vara med under middagen och berätta för de andra "ungdomarna", med en medelålder mellan 80 och 90 år, hur det är att bli gammal.

– Att bli gammal, när blir man gammal egentligen? Blir man över 90 år kanske man hör till de äldre ungdomarna, säger Inga May Egelfalk och tvekar lite grann.

– Det är lite diskriminerande för oss kvinnor att bli äldre. Om en man har stor mage så har han pondus. Blir han gråhårig så heter det att han har de grå tinningarnas charm, berättar Inga May Egelfalk och börjar sedan att skalda om åldrandets förbannelse.

 Massor av fritidsaktiviteter

Aleris har lång erfarenhet av hemtjänst. Förutom hemtjänstinsatser har man tolv servicelägenheter som är utspridda i Johannelunds centrum och i grannskapshuset finns det tillgång till matservering och aktiviteter.

– Hit till Grannskapshuset kan man komma varje dag för att ta en kopp kaffe och för lite social samvaro, säger Intissar Drihem som har organiserat kvällen i grannskapshuset och hon anordnar också en rad andra aktiviteter i området.

Det finns lunchservering mellan klockan 11 och 13. Fritidsverksamhet anordnas 15 timmar per vecka. Det finns 15 stycken servicelägenheter där man får stöd av hemtjänsten. Individen väljer själv hemtjänstutförare. Om man inte vill välja utförare får man hemtjänst av den som har basansvaret.

Aleris Hemtjänst i Linköping drivs på entreprenad med Linköpings kommun som uppdragsgivare.