Hur kan man överge ett liv?

- Krönika

Bakom trädet står en mager, svartvit katt. Hen har sår i ansiktet och på kroppen och en livlös blick.

Så fort jag närmar mig trädet springer katten iväg. Tyvärr är det inte en ovanlig syn. Det är olagligt att överge sin katt, men trots det finns det mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige. Jag kan inte förstå hur människor kan överge dessa oskyldiga liv.

Till alla er som vill skaffa katt – tänk igenom beslutet noga. Katter behöver tillsyn minst två gånger varje dag, och om du bryter mot föreskriften är det straffbart enligt djurskyddslagen. Dessutom är det viktigt att kastrera, märka och vaccinera katten. Men katter behöver väldigt lite med tanke på hur mycket de ger tillbaka: kärlek, tröst och massa oxytocin. Katter gör att hormonet oxytocin stiger hos människor, det sänker både blodtryck och puls, vilket kan ersätta piller.

Jag är glad och tacksam över att det finns ideella krafter som hjälper hemlösa katter, bland annat Föreningen 9 liv Östergötland. Föreningen sprider kunskap om katters beteende och ser till att hittekatter, och även omplaceringskatter, hamnar i rätt stödhem. 9 livs mål är att hitta en lokal så att de kan starta ett katthem. Jag tycker att dessa vänliga själar ska få bidrag från kommunen så att de kan hjälpa ännu fler. Alla katter förtjänar ett kärleksfullt hem.