• Birgitta Lindström, tillförordnad butikschef på Djurkompaniet i Linköping, tycker att reflextillbehör är "a och o" för djurägare. Foto: Dennis Petersson
  • Västar, koppel, halsband och lampor. Det finns många sätt att göra husdjuren, framförallt hunden och katten, synliga i trafiken. Foto: Dennis Petersson

Husdjuren behöver också synas

När höstens mörker tränger sig på är det viktigt att synas ute i trafiken. Att själv bära någon typ av reflex kanske känns självklart, men hur är det egentligen med våra husdjur? "Jag tror vi djurägare blir allt bättre och mer medvetna om farorna i trafiken", säger Birgitta Lindström, tillförordnad butikschef på Djurkompaniet.

Halsband, koppelförlängare, västar och lampor. Det finns många sätt att skydda sina husdjur i trafiken, och att synas väl kan förebygga oönskade olyckor. Birgitta Lindström, tillförordnad butikschef på Djurkompaniet i Linköping, tycker att reflextillbehör är "a och o" för djurägare.

– För mig är det väldigt viktigt att speciellt hundägare har reflexer till sina hundar i bilarna. Är det någonstans det händer att man vistas i mörkret är det längs efter vägen, säger hon och fortsätter:

– Vi transporterar våra hundar så oerhört mycket på vägarna, så att det är där det händer, det är där det är svart, det är där vi är ute på kvällarna.

Även på dagarna, när solen skiner, kan reflexer vara en fördel för att synas i trafiken.

– Jag tror inte det finns någon undersökning på hur ofta det sker olyckor med husdjur i trafiken, men jag vet däremot om hundar som har blivit påkörda av lastbilar när de kommit för nära. Har man en reflex på hunden ger man ju faktiskt yrkestrafiken en chans att se den, säger Lindström.

Det är när höstmörkret gör sig närvarande som efterfrågan vad gäller reflextillbehör för djur ökar drastiskt menar butikschefen. I november, då vi är vana att solen allt som oftast är nere, är trycket som högst.

– Jag tror vi djurägare blir allt bättre och bättre på att förse våra husdjur med reflexer, eller lampor. Det kommer allt fler produkter som är inriktade på vår säkerhet, och om jag tittar tillbaka, iallafall 15 år, kommer jag inte ihåg att jag hade några reflexer på min hund överhuvudtaget, säger Lindström och avslutar:

– Vi blir ju dessutom mer medvetna i trafiken och det ökade trafiktrycket gör att vi verkligen behöver synas.