• Riitta Laitinen är snart färdig husvagnstekniker. Foto: Fanny Miles
  • Hunden Nellie håller sig framme och hjälper matte Riitta. Foto: Fanny Miles
  • Genom en praktikperiod har Riitta Laitinen fått lära sig det mesta om hur man renoverar och lagar en skadad husvagn. Foto: Fanny Miles

Husvagnstema för våren

Husvagnsperioden är snart här. Många äro camparna som väntat på våren för att ta med sig vagnen ut och njuta av säsongen. Hos Pers husvagnar i Vikingstad är renoveringarna i full gång.

Riitta Laitinen är under utbildning för att bli husvagnstekniker, en av få kvinnor inom branschen.

– Jag var sjukskriven en period efter en svår sjukdom. När jag skulle tillbaka till arbetslivet började jag med arbetsträning och tänkte att varför inte prova på något helt annat, säger hon glatt.

Kunglig herde

Hennes karriär har tillbringats utomhus med ett helt yrkesliv som kunglig herde på Djurgården bakom sig.

– Jag har alltid sett en utmaning i de mansdominerade yrkena. Alltid fått höra att "inte ska väl lilla jag pyssla med sånt" och det ger mig en vilja att försöka, säger Riitta.

Grannsämja

Att Riitta hamnade hos just Pers husvagnar beror på att ägaren Pälle och Riitta bodde grannar.

– Det första han gav mig var ett spärrskaft, säger Riitta och skrattar. Hon är mer av en praktiker än en teoretiker berättar hon. Ivrig att lära sig har hon hunnit med en hel del sedan oktober, då arbetsträningen började.

– Jag kunde ingenting om husvagnar, hade knappt varit inne i en ens, så jag fick börja med att lära mig alla delar av en husvagn. Sedan har det flutit på. Jag har tittat på vad Pälle gör och sedan gjort det själv. Ibland har jag fått klura på egna lösningar också, säger den snart färdigutbildade husvagnsteknikern.

Demolering pågår

Till Pers husvagnar är det främst husvagnar med fuktskador som lämnas in. Ibland är problemen större än så där helrenovering krävs. Riitta visar en husvagn, en stor en med plats för storfamiljen, som har krockats och därför måste demoleras. Husvagnen står för sig själv bakom stängda dörrar.

Fuktskador vanligast

I den stora hallen står de andra vagnarna, de som går att rädda.

– Det vanligaste är att husvagnarna får fuktskador. Är man rädd om sin vagn bör man göra fukttest en gång om året. Antingen kan man komma hit till verkstaden och testa men ibland finns vi på plats på campingarna också, berättar Pälle Andersson.

Som ett pussel

En husvagns väggar består av trä, isolering och plåt. Alla delar är ihopskruvade, ibland på olika sätt, så det gäller för husvagnsteknikerna att lista ut hur interiör och exteriör ska sitta när vagnen är under renovering. Många klurigheter radas upp på en dag, klurigheter som teknikerna ska lista ut. Nu blir det desto fler funderingar medan vårsolen är på väg hit.

– Från början av april, då långliggarna ska ut, och fram till midsommar händer det mycket servicearbete. Vi har dock jobb att göra året runt och håller kontakt med drygt 500 - 700 kunder, berättar Pälle.

Färdig efter sommaren

Riitta är minst sagt en tillgång till branschen och i augusti står hon som färdig husvagnstekniker.

– Många är fascinerade över att jag växlat om helt, speciellt då jag är 49 år. Men jag tycker inte ålder spelar någon roll. Man ska suga åt sig som en svamp – alltid, säger Riitta och avslutar med en bestämd huvudnick.