• Restaurangen riktar in sig på svenska och lokala mattraditioner. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Ägaren Daniel Knutsson hade drömt om att ta över La Scalas lokal i tio år, och nu har drömmen äntligen gått i uppfyllelse. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Den ljusa, fina restaurangen fick namnet efter Folke Filbyter. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Hyllar svenska mattraditioner

Hos Bistro Folke står husmanskost, vin och lokalbryggt öl i fokus. Dessutom kommer restaurangen att ha evenemang för att fira premiären av svenska mattraditioner – löjrom, gås, och surströmming – för att ge några exempel.

–Tanken är att ha en restaurang med inriktning på svenska och lokala mattraditioner. Grunden är den svenska husmanskosten men vi vill tvista till den lite, till exempel behöver man inte servera maten som man alltid brukar göra, säger ägaren Daniel Knutsson och tillägger att isterband till lunch har varit otroligt populärt sedan öppningen.

Vinbar i framtiden

Den 6 december invigdes den nya, ljusa restaurangen Bistro Folke. Daniel Knutsson, som även äger Kanalkrogen i Berg, hade under tio år drömt om att ta över La Scalas lokal. Under sommaren såg han att lokalen var till salu och i november slog drömmen in.

–Jag tycker att lokalen var rätt så fräck - högt i tak, lagom stor och källaren som man skulle kunna göra något roligt med, berättar Daniel Knutsson.

I källaren, som nu är nästan helt färdigrenoverad, finns en matsal som är till för grupper som vill äta middag ensamma. Där kommer även vin och andra dryckesprovningar hålla rum, och i framtiden är tanken att ha en vinbar i källaren.

Lokalproducerat

Då restaurangen ligger nära statyn Folke Filbyter fick den namnet Bistro Folke. Restaurangen har hela Centralbryggeriets sortiment, och väldigt passande heter deras också öl Folke. Lokalproducerat är en viktig byggsten och något som Daniel Knutsson vill utveckla. Han vill även anamma svenska mattraditioner genom att duka upp speciella middagar. Speciellt hösten har mycket att erbjuda – allt från surströmming och kräftor till gåsmiddag från Skåne.

Röd tråd genom menyn

Daniel Knutsson anser att Bistro Folke skiljer sig från andra restauranger i Linköping som har husmanskost på menyn.

–Många ställen serverar husmanskost, men kanske mest till lunch. Här går det som röd tråd genom hela menyn och det är vi ganska ensamma om. Vi kommer exempelvis inte att servera någon pasta här för det har inte så mycket med Sverige att göra, fast snabbmakaroner är i och för sig ganska svenskt, säger Daniel Knutsson och skrattar.