• Fyra förhoppningsfulla cyklister i CK Hymer, Linköping, som tror och hoppas på SM-medaljer. Från vänster: Jakob Södergrann, Victor Hillerström Rundh (på cykeln), Gustaf von Eckermann och Niclas Hägglund. Foto: Leif Larsson

Hymer-gänget tror på SM-medaljer

I Östgötaloppet i början på april gick det inte så bra men nu siktar elitåkarna i cykelklubben Hymer, Linköping, på succé i SM. – Jag tror stenhårt på att vi kan ta medalj. Det är tuff konkurrens men vi har kapacitet i laget, det gäller bara att pricka in formen, klargör Jakob Södergrann.

CK Hymer bildades 1924 och hyser både motionärer och elitåkare. Elitlaget består av runt tio cyklister och tidningen har träffat fyra av dem; Gustaf von Eckermann, Victor Hillerström Rundh, Jakob Södergrann och Niclas Hägglund. Hymer tillhör de bästa elitlagen i Sverige och hoppades på fina placeringar i Östgötaloppet, säsongens första stora tävling i Sverige. Topplaceringarna i det 11,5 mil långa loppet i trakterna av Ljung och Borensberg togs dock av åkare från proffsstallet Tre Berg.Främsta Hymer-cyklister var Daniel Brengdahl och Jakob Södergrann på plats 12 och 13.

Nu ställs siktet om mot årets stora mål, SM i Burseryd 22-26 juni. Då körs ett linjelopp på 18 mil och ett tempolopp på cirka fem mil.

– I fjol tog vi som lag brons i tempoloppet. Det var Jakob, Niclas och jag, berättar Gustaf.

Lagresultat

Det är inget klassiskt tempolopp där man kör ihop som ett lag utan man tar de tre bästa åkarnas tider för att få ett lagresultat.

– Det är mer prestige att ta en individuell medalj än i lag men givetvis är det kul om laget tar en pallplats. Vi kan ta medaljer i SM i år igen, men det blir inte lätt, påpekar Jakob.

Ett annat mål är att lyckas i Sverigecupen som innefattar fem deltävlingar, fyra linjelopp och ett GP-lopp på cirka åtta mil. I fjol var Hymer bästa amatörlag. En annan rolig uppgift är Wolfram GP som avgörs i Linköping. Förra året vann Daniel Brengdahl.

– Loppet körs i samband med stadsfesten så det är mycket publik som är ute och kollar. Det är bra att köra i stan och på det viset marknadsföra cykelsporten, påpekar Victor.

Träning året om

Hymer-gänget tränar i princip varje dag. Man tränar på gym, löper, kör träningscykel inne, även cykelcross och mountainbike och så förstås cykling på landsväg. Det sker även vintertid, när väglaget och vädret tillåter.

– På vintern kör vi mycket på vägar i skogstrakter för att slippa snö som blåser upp och biltrafik. Det kan bli 20 mil på en helg. På sommaren tränar vi ungefär lika länge men sträckorna blir längre eftersom det går att hålla högre hastighet. Under ett pass på fyra till sju timmar kommer man 13 till 20 mil, redogör Victor.

Det låter som mycket fritid går åt men cyklisterna ser det inte på det viset.

– Att cykla är vår fritid, det är en livsstil, påpekar Gustaf.

– Vi tränar oftast tillsammans och det är ett sätt att hänga med polarna, inskjuter Victor.

Svar på tal

Att cykla kräver sin fysiska insats och kan utifrån se ut som en enformig sport. Även på detta har cyklisterna svar på tal.

– Det är roligt att tävla och känslan av att ha starka ben, gör bra ifrån sig och köra fort ger en kick, intygar Victor Hillerström Rundh.

– Ibland är det roligare att träna än att tävla. Man kan få en euforisk känsla och känna sig oövervinnelig. Ett perfekt pass är som en drog, inskjuter Gustaf von Eckermann.

– Jag vill också åt känslan av att vara i zonen. Det är något man egentligen vill ha hela året men helst pricka in på SM, inte på en träningstisdag, avrundar Jakob Södergrann med ett garv.