Hyresgästföreningen om den svarta bostadsmarknaden

Att det finns en omfattande handel med andrahandsuthyrning av lägenheter är ingen nyhet men problemet har blivit än mer akut då det knappt finns en ledig lägenhet att få i Linköping. För Björn Johansson, distriktsordförande för Hyresgästföreningen region sydost, är väl medveten om problemet.

 De både vännerna Mickey och Ahmet * har båda hade sökt många lägenheter men alltid fått nej och därmed är hänvisade till att hyra svart i andra hand och då till ockerhyror.

– Det du beskriver är tyvärr vanligt och svaret på frågan är att det finns för få lediga lägenheter att hyra ut och det är därför vi har en svart marknad, säger Björn Johansson, distriktsordförande för Hyresgästföreningen region sydost, med emfas. Han fortsätter med att berätta om att det händer allt som oftast, att Hyresgästföreningen blir kontaktad av dem som hyr svart och i andra eller tredje hand och ber om råd eller hjälp.

Kan inte hjälpa

– Tyvärr kan vi inte hjälpa dem och de brukar heller inte vara så intresserade av att berätta vad de heter eller vem de hyr av och då blir det svårt för oss att hjälpa till. Däremot har vi medlemmar som har andrahandskontrakt som är i sin ordning och helt legala. Men att ta ockerhyror och på annat sätt sko sig på andras behov av bostad är inte okey, menar Björn Johansson vidare. Grundproblemet med svart bostadsförmedlingen är att det finns får få lägenheter och att det byggts för lite de senaste åren. Visst har det byggts bostäder men det har varit för lite. Linköping är även en stad som är i stark tillväxt och det är många som flyttar in för att arbeta eller plugga här.

Många står utanför

– Det är även många som, av olika skäl, står utanför bostadsmarknaden. Det kan vara personer med olika problem, nyligen hitflyttade flyktingar eller unga som söker en första lägenhet, menar Björn Johansson vidare. För dessa personer är det synnerligen svårt att komma in på marknaden.

– Man håller på med en massa olika åtgärder och utredningar, det ska vara skattelättnader och andra åtgärder när ett förstahandskontrakt på en bostad skulle vara det självklara, dundar Björn Johansson avslutningsvis.