• Christina Holmberg, Jonas Morgård och Marie Strid är med i Gistad Sport och Motionsklubb som verkligen gör skäl för namnet. Klubben anordnar, jympa, innebandy, luftgevärsskytte, stavgång, sköter motionsspår, spolar hockeyrink och mycket mer. Foto: Leif Larsson
  • Gistad Sport och Motionsklubb ordnar en mängd aktiviteter. Här är Christina Holmberg, Marie Strid och Jonas Morgård i en lilla idrottssalen där man bland annat jympar och spelar innebandy. Foto: Leif Larsson

I Gistad är motionen alltid med

I Gistad Sport och Motionsklubb är medlemmarna nästan lika många som antalet boende i Gistad med omnejd. Och aktivitetsutbudet är stort. – Man är lokalpatrioter här och vill att föreningen ska finnas kvar, säger Jonas Morgård, suppleant i klubbstyrelsen.

I lilla Gistad, ett par mil öster om Linköping, finns föreningen som har en historia som sträcker sig till 1920-talet då den hette Gistad Gymnastiksällskap och höll på med truppgymnastik. Under ett par decennier var skidåkning dragplåstret och numera är det bredd som gäller. På fasta tider utövas barnjympa i två olika åldersklasser, damjympa, tre grupper håller på med innebandy och andra aktiviteter är luftgevärsskytte och stavgång.

– Det är jätteviktigt för en liten ort att ha en sådan här förening. Det blir som en samlingspunkt och jag tror sammanhållningen i byn blir bättre. Det är också bra att ha aktiviteter för små barn, då kan de vara på hemmaplan och slipper åka till Norrköping eller Linköping, fastslår Jonas.

Löpning och lopp

I utkanten av Gistad har föreningen klubbstuga med tillhörande liten idrottssal. Utanför finns hockeyrink och fotbollsplan. Utrustning finns även för bordtennis och boule. I närheten ligger dessutom ett motionsspår, 1,1 kilometer långt.

– Det kan tyckas kort men det är bra längd för äldre som går stavgång. Om det varit 2,5 kilometer då skulle säkert många inte orkat gå hela sträckan. Spåret går genom väldigt vacker natur och man kan tända och släcka elbelysningen själv, påpekar Marie Strid, medlem och tidigare styrelseledamot.

På tal om löpning så kan det kanske blir ett motionslopp i Gistad framöver.

– Loppet är bara på idéstadiet än men idén är i alla fall inte förkastad, försäkrar Jonas.

Gistadföreningen kanske också blir inblandad i en stor cykeltävling nästa år.

– Det är möjligt att Gistad blir en slags utgångspunkt, avslöjar Marie.

Föreningen har alltså en fotbollsplan men inget eget fotbollslag, Däremot hyr man ut sina faciliteter.

– Nyligen var ett pojklag från Växjö här i tre dagar och tränade fotboll och sov över, berättar Christina Holmberg, ordförande i klubben.

Vasalopp och skridsko

Vintern är inte så långt borta och då vidtar andra aktiviteter. Rinken spolas upp och det sköts av hela sex spolgrupper i föreningen.

– Isen brukar bli fantastisk och det kommer folk från andra orter och åker här, omvittnar ordföranden.

En av de stora händelserna är Lilla Vasaloppet. Senast kom 40 unga skidåkare och körde runt antingen 1,1- kilometersslingan eller den kortare 200-metersvarianten för de riktigt små.

– Alla fick en nummerlapp med nummer 1 och så förstås blåbärssoppa och medalj. Det är en riktig familjefest, bedyrar Marie.

I grunden är Gistadklubben till för sport och motion men sysslar med mycket annat. Som pubafton, vinprovning, herrbastu, loppis och tipspromenader. I höst blir det mannekänguppvisning, det ordnas med bussresa till Ullared och en av deltagarna från Mästerkocken i tv har ett framträdande i Gistad.

– I klubbstugan anordnas olika fester och valborg är stort här. Kyrkans barntimmar ska också hålla till här i höst, förtäljer Christina Holmberg, boss i den synnerligen aktiva klubben.