• Magnus Jönsson, styrelseledamot i Fredrik Åkrans minnesfond "Barnaro & Julefrid", är stolt över det julfirande som anordnas på Åtvidabergs församlingsgård. Foto: Dennis Petersson
  • Julbord, musikunderhållning, Kalle Anka och julbön. Julfirandet på församlingsgården är öppet för alla. Foto: Dennis Petersson
  • Julstämningen kommer att vara påtaglig under julaftonsdagen. Foto: Dennis Petersson

Ideella krafter fixar julfirandet

"Betyder mycket för de personer som kommer"

Julen är en tid där gemenskap är ett av ledorden, därför kan det vara en extra tuff period för den som lider av ensamhet. I Åtvidaberg har Fredrik Åkrans minnesfond, "Barnaro & Julefrid", fixat ett öppet julfirande på församlingsgården sedan 2007, den 24 december är det dags igen. – Det är en liten ansträngning för att göra en ganska stor grej, säger styrelseledamoten Magnus Jönsson.

Allting började under Svenska Kyrkans regi. För att skapa en mötesplats, en plats där ensamma kunde känna gemenskap, anordnades ett julfirande på församlingsgården i Åtvidaberg. Fram till slutet av 1990-talet var arrangemanget en viktig tradition för mängder av människor, men sedan uteblev initiativet. Det var inte förrän ett antal år senare, nämligen 2005, som julfirandet återigen gjorde entré.

– Det var Fredrik Åkrans, som var en kompis till mig, som tog tag i det här igen. Han var vd på företaget Åsö och ville leverera praliner till julbordet, som då visade sig att inte existera. Han blev förvånad och bestämde sig för att göra något åt saken, så han arrangerade ett julfirande tillsammans med Lars Svensson som på den tiden jobbade här på församlingsgården, säger Magnus Jönsson och fortsätter:

– Sedan gick Fredrik tyvärr bort år 2007, och eftersom han hade dragit igång det här bestämde vi oss för att starta minnesfonden, "Barnaro och Julefrid", som sedan dess ligger bakom julfirandet tillsammans med Svenska Kyrkan.

Behövande barn

Förutom julaftonsdagen, som inleds med julbord klockan 13.00 och fortsätter med musikunderhållning, Kalle Anka och julbön, delar minnesfonden ut pengar till utsatta barn i kommunen. Här kan familjer söka bidrag till allt från kläder till cyklar och skolresor, styrelsen tar ställning till varje enskild ansökan.

– Det är den ena delen av fonden, som känns väldigt viktig för oss, julfirandet är den andra. Den vanligaste orsaken till att folk kommer hit är att de inte har någon att fira julafton med, men det kan också bero på ekonomiska skäl. Att anordna det här är en liten ansträngning för att göra en ganska stor grej, jag tror det betyder mycket för de personer som kommer hit, säger Magnus Jönsson.

Ideella krafter

Den 14 december var sista dagen för att anmäla sig till julfirandet, ett julfirande fler borde ta efter menar styrelseledamoten Jönsson, som tillsammans med flera ideella krafter får det hela att gå runt under julaftonsdagen.

– Jag skulle absolut uppmana fler att göra något liknande. Det gäller bara att hitta en form som fungerar för respektive ort, och det har vi verkligen lyckats med, avslutar Jönsson.