Ideella tankar för en bättre värld

Majblomman har blomstrat i år igen. Överallt syns de små pinsen och kransarna. Visste ni att den lilla blomman började säljas redan 1907? Bakom initiativet står Beda Hallberg, en låt säga filantrop av sin tid som var engagerad inom fattigvården.

På den tiden gick Majblommans insamlade pengar till tuberkulosvården. I dag riktar sig organisationen mot barnfattigdom. En liten hjälp i krisen.

Vid 1900-talets början fanns inte det sociala skyddsnät som finns i dag. De sjuka och fattiga hamnade under 1700- och 1800-talet på fattigvården eller fattighusen. Med tiden förändrades samhället. Sedan 1950-talet har socialvården, eller socialtjänsten som det i dag heter, funnits.

Välgörenhetsorganisationer poppar upp i strid ström vid sidan av där tanken är att samhället ska ta vid. Framför allt, får man hoppas, baseras dagens skyddsnät och välgörenhet på människans lika värde. Majblomman, liksom många andra välgörenhetsorganisationer, bygger på den enskilda människans vilja att engagera sig. Det är ideella krafter som samspelar och samarbetar. Man tenderar att bidra till sådant man tror på. Och visst är det fantastiskt vad människan kan vara med och bidra till? Tillit, lojalitet och en hög dos medmänsklighet – grundläggande recept för en bättre värld.

Någon som vill öka tilliten hos människor med hjälp av en kram kan ni läsa om i veckans nummer. Likväl kan ni läsa om en duo som hoppas på mer miljövänliga tankegångar vad gäller biltrafik. Vi har också pratat med kommunen som beviljat medel till föreningen Bufff som riktar sig mot barn och unga med anhörig i fängelse. Så, många fina initiativ i veckans tidning.