• Johan Thorén och Rebecka Gabrielsson från Folkpartiet öppnar nya dörrar för samarbete mellan idrott och event. Foto: Julia Kimell
  • Rebecka Gabrielsson menar att ett stöd till idrottsföreningar i längden kan skapa mer jobb för unga eftersom hotell- och restaurangnäringen stärks ju fler gäster Linköping får. Foto: Julia Kimell

Idrott och event samverkar för fler jobb

Gabrielsson vill se en ny arenapolitik

Linköping har gjort stora investeringar i idrottsanläggningar, men anläggningarna används just nu inte optimalt. För att få Linköping att växa vill nu Folkpartiet, med toppkandidat Rebecka Gabrielsson i fronten, se en ny arenapolitik som kan ge nya jobb åt unga.

– Vi har tre stora arenor som har kostat mycket skattepengar. Vi vill utveckla innehållet tillsammans med idrottsföreningar som också vill skapa evenemang. Med ett samarbete kan vi ta sikte på att bli en av de främsta evenemangsstäderna 2030. Det har vi satt upp som en vision, säger hon.

Full fart i jättarna

Som det är nu får Linköpings idrottsföreningar enligt Gabrielsson inte mycket stöd från kommunen för att utveckla evenemangs- och turneringssidan. Förslaget från Folkpartiet går ut på att Arenabolaget ska få i uppdrag att utveckla sin verksamhet på de stora arenorna i nära samarbete med föreningarna. Det handlar i första hand om Saab arena, Linköping arena och Sporthallen där föreningarna ska kunna erbjudas kompetens inom planering och marknadsföring av nationella event.

– Det kan finnas en motsättning i att ha event i idrottshallar men föreningarna kan alltid sätta stopp. Vi vill stödja dem och få till en positiv effekt på hela samhället med fler arbetstillfällen främst inom hotell och restaurang då besöksnäringen kan få ännu högre omsättning. Särskilt ungdomsarbetslösheten går att få ner med hjälp av fler jobb i besöksnäringen. Vi vill helt enkelt vara en motor i kommunen med ett tydligt grepp. Jobbar vi nära föreningarna kan vi lyfta hela Linköping, avslutar hon.

FAKTA Medverkande i satsningen:

Linköping hockey club, Linköping football club, RP IF handboll, Linköping innebandy och FC Linköping city.