• Erik Thulin har just fyllt 40. Foto: Anna Ek

Informatören fyller 40

När något allvarligt  har inträffat är han där och berättar  på sitt trygga sätt om hur polisen arbetar och vad som har hänt. Erik Thulin har dock många fler strängar på sin lyra och kan även titulera sig författare, dykare och trummis.

Att bli polis var något av en pojkdröm för den unga pojken Erik och när han var 28 år blev den sann men innan dess hade han hunnit med en hel del annat.

– Jag gick sam på gymnasiet och sedan så utbildade jag mig till journalist. Jag jobbade också lite extra under den tiden med att skriva. Sedan blev jag talesman för den svenska FN-bataljonen i Kosovo samt även pressofficer hos de brittiska styrkorna där nere.

Gjorde en djupdykning

Innan dess gjorde Erik själv militärtjänstgöring och då som attackdykare. Något av det mest krävande som finns.

– Idag skulle jag aldrig söka mig dit. Det var otrolig krävande och en riktigt stor utmaning och självklart är attackdykare det tuffaste man kan bli, säger Erik, lutar sig tillbaka och skrattar lite. Han fortsätter:

– Jag lärde mig hur som helst att dyka och jobbade sedan som dykinstruktör både vid Röda Havet men också på Västkusten. Självklart så har jag sett Jacques Cousteau film ”Den tysta världen” men han har fel. Det är ett otroligt ljud nere under vatten skulle jag vilja påstå.

Författare

Erik vore inte den han är om han hade ytterligare att göra. Han är sedan många år även en etablerad författare med flera böcker utgivna och ytterligare två till som är under diskuterade men förlag.

– Jag har alltid haft lätt för att skriva långt och jag provade att skriva en lång ingress på fem sidor och märkte att det var en bra start på en bok. När jag sedan jämförde det med det som andra författare skrivit så kände jag att det höll.

Eriks böcker är deckare men han har även smakat på att skriva fantasy. Att fylla 40 år och gå in i den gyllene medelåldern har han inget problem med eller som han uttrycker det ”vad har man för val”.

Tjäna samhället

– Man får andra prioriteringar i livet. Numera kommer familjen i första hand och jag får stå tillbaka lite. Så kanske det inte var förr utan då var det mycket det man själv ville göra men även vad kompisarna tyckte och tänkte. Han trivs med att vara polis. Ett jobb han brinner för.

– Vi är ändå samhällets tjänare på något sätt. Visst, jag tycker självklart vi ska granskas inifrån och ut. Det finns självklart rötägg inom polisen men de allra flesta är killar och tjejer som vill göra gott och påverka samhället i positiv riktning. Många ser polisen som samhällets hantlangare men det vill jag inte riktigt skriva under på. Vi står på det godas sida och det gör vi hela tiden.