• Det nya beslutet tar bort möjligheten att få rollator för utomhusbruk förskriven av kommunen. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Inga fler rollatorer för utomhusbruk via kommunen

Nu blir det lika för alla i Östergötland och det innebär att Linköpings äldre blir av med möjligheten att få rollator för utebruk förskrivna av kommunen.

Beslutet tas efter förslag från Läns-SLAKO:s hjälpmedelsguide. Kommunerna har tagit över stora delar av hemsjukvården från landstinget och i det ligger bland annat kostnadsansvaret för hjälpmedel. Förskrivning av hjälpmedel för smärtlindring tidsbegränsas och förskrivning av utomhusrollatorer tas bort helt.

Stor marknad

Äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson ser inte några problem med beslutet eftersom många äldre redan väljer att själva köpa sina utomhusrollatorer för att få rätt modell och färg.

– Det har hänt så mycket på den sidan att det har blivit en riktig marknad för rollatorer med olika design. Dessutom har det blivit billigare än tidigare. Nu ligger rollatorerna på mellan 1 000 och 1 500 kronor och det klarar de flesta. Landstinget har inte haft den här generösa inställningen tidigare, vi har haft undantag här i Linköping, säger Jan-Willy Andersson.

Fortfarande inomhusrollatorer

Tidigare har kommunerna själva kunnat välja hur de vill förhålla sig till reglerna och då har Linköpings kommun erbjudit utomhusrollatorer. Trots att man drar in på utomhusrollatorerna finns det fortfarande möjlighet att få inomhusrollator utskriven av kommunen.