• Rent-A-Wreck ska börja hyra ut bilar i Linköping i höst. Men det handlar inte om vrak utan fräscha bilar men några år på nacken. Foto: Rent-A-Wreck

Inga vrak utan fräscha hyrbilar

Rent-A-Wreck är på väg att etablera sig i Linköping. Men det handlar inte om att hyra ut bilar som är vrak. – Våra bilar är numera oftast fem-sex år gamla, fräscha och godkända, berättar norrmannen Tom Weum, chef på företaget i Skandinavien som funnits i Norge i över 20 år och numera också finns i Sverige.

I grunden är Rent-A-Wreck (hyr-ett-vrak på svenska) ett amerikanskt biluthyrningsföretag som funnits i fyra decennier. I Skandinavien finns man nu i Norge, på Island, är på gång i Danmark och finns på 27 platser i Sverige, från Luleå till Malmö.

Linköping nästa

Nu står Linköping på tur att få en station.

– Just nu letar vi efter en bra franchisetagare och är inne i en rekryteringsprocess. Vi kommer nog inte i gång med uthyrning i Linköping förrän i höst, påpekar Tom Weum.

Överraskning

När företaget startade i USA så hade man riktigt gamla bilar men redan då fanns humor i namnet, det var inga vrak. I dag är vraktermen än mindre lämplig.

– Numera är det vanligt att de bilar vi hyr ut är fem-sex år gamla. De flesta stationer köper in bilar som är tre-fyra år gamla och har dem tills de är tio år. En del har till och med helt nya bilar, upplyser Tom Weum.

Han bedyrar att kunderna också tar namnet som ett skämt.

– I Sverige och Norge vet alla att det inte går att hyra ut bilar som inte är trafiksäkra. Men kunderna blir ändå ofta positivt överraskade över hur välvårdade bilarna är. Bilarna har max gått 10 000 mil.

Marknad finns

De flesta som äger en bil har ju inte en som är splitterny. Det tar uthyrningsföretaget till vara på i sin verksamhet.

– En kund som ska hyra efterfrågar inte en helt ny bil utan vill framför allt ha en som är prydlig, säker och fungerar. Att hyra en ny bil kostar mer och då väljer kunden gärna en lite äldre som är billigare, påpekar Tom Weum.

Han konstaterar att det finns omkring 100 potentiella platser i Sverige för uthyrarna. Han är övertygad om det finns en marknad i Linköping.

– Varje gång vi etablerat oss på en ort så har vi fått bokningar samma dag, förtäljer Tom Weum.