• Ingemar E L Göransson har efter en bakgrund som lastbilschaufför nu landat i rollen som journalist och författare. Foto: Kajsa Nilsson
  • I skuggan vilar mörkret är Ingemar E L Göranssons första roman. Tidigare har han publicerat fackböcker. Foto: Kajsa Nilsson
  • Den nya boken ska diskuteras under ett seminarium på Östergötlands bokmässa. Foto: Kajsa Nilsson

Ingemar E L Göransson släpper ny bok

För andra gången arrangeras Östergötlands bokmässa, för första gången helt fristående. Bokmässan är ett tillfälle för lokala litteraturrelaterade företag och förmågor att få synas tillsammans.

En utav flera författare som tar tillfället i akt att visa upp sig under mässan är Ingemar E L Göransson som släppte sin senaste bok nu i dagarna.

– I skuggan vilar mörkret är min första roman som jag har arbetat med nu under det senaste året, berättar han.

Han har gått en lite annorlunda väg för att bli författare, historien började redan i 20 årsåldern då han började arbeta som lastbilschaufför. Efter att ha gått yrkesutbildning påbörjade han karriären som så småningom skulle ta honom till LO-kansliet i Stockholm.

Gick in i väggen

– Jag körde lastbil till mitten av 80-talet, då började jag arbeta för Seko, tidigare hade jag varit i Transport. I och med Kunskapslyftet blev jag anställd av LO och arbetade där tills jag sa upp mig år 2008, berättar han. Kring mitten av 2000-talets decennium gick han in i väggen efter många års pendlande mellan Linköping och Stockholm. I samband med detta startade Ingemar sin blogg.

Bloggterapi

– Jag använde bloggen som terapi för mig själv, jag kände ett behov av att skriva, säger han. I bloggen har han varit igenom många ämnen med det är framför allt kultur och politik som ventileras i den digitala dagboken. När han sa upp sig från LO påbörjade han sin nya bana som frilansjournalist.

– Min fru kunde inte förstå hur jag vågade lämna mitt yrke med bra lön för att starta eget men jag gjorde det ändå, säger han.

Eget förlag

Förutom att skriva blogg och att frilansa som journalist har Ingemar E L Göransson andra strängar på sin lyra. Emellanåt sätter han upp teaterföreställningar och han har ett antal utgivna böcker i bagaget. Böckerna ger han ut på det egna förlaget Ord och Kulturs förlag.

Kriminalhistoria

Precis som hans tidigare böcker har den nya titeln ”I skuggan vilar mörkret” en underton av samhällskritik.

– Boken utspelar sig i Linköping, Stockholm, London och avslutas i skogarna utanför Falun under sammanlagt en vecka. Jag har varit på alla platser för att kunna ge en korrekt beskrivning av hur de är, berättar Ingemar.

Huvudpersonen Björn Victorsson har växt upp i Linköping och är enligt författaren ett offer för samhället han växt upp i. I boken får man följa privatutredaren L- J Västby i hans jakt på den försvunne huvudpersonen.

– Västby är en girig och egoistisk skitstövel som samtidigt har en vänsterbakgrund. Hans åsikter är i direkt kontrast med det han gör. Boken frågar sig vad som händer med de som hamnar utanför, det finns många bottnar i historien, säger han.

Under bokmässan ska Ingemar E L Göransson tillsammans med Marianne Högmark hålla i ett mindre seminarium om den nya boken.