• I Galleria Linden i Norrköping anordnas en roddtävling.Foto: Kajsa Nilsson

Ingen dopning på länets gym

Under veckan uppmärksammar Prodis hur viktigt det är att träningsbranschen tar ställning mot dopning.

Män som tränar på gym har använt anabola androgena steroider i fyra gånger så hög utsträckning jämfört med befolkningen i stort. Det visar resultaten av undersökningar som nätverket Prodis (Prevention av dopning i Sverige) har genomfört på träningsanläggningar i Sverige.

Tävlingar och aktiviteter

I länet arrangeras uppmärksamhetsveckan av Länsstyrelsen Östergötlands Idrottsförbund och Polismyndigheten i Östergötland. Under veckan kommer träningsanläggningarna att anordna tävlingar och prova på-aktiviteter. Dessutom hålls en nationell utmaning i plankan med Mårten Nylén som är personlig tränare och coach. I Norrköping kommer gymmen i nätverket att anordna en roddtävling den 11 oktober i Galleria Linden.

Ren hårdträning

Prodis är ett nationellt nätverk som jobbar med att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. Nätverket arbetar för ett aktivt samarbete mellan myndigheter och aktörer i lokalsamhället och de utbildar även personal inom träningsbranschen. I Prodis ingår 92 kommuner och nästan 500 träningsanläggningar har tagit ställning mot dopning och jobbar med arbetsmetoden hundra procent ren hårdträning.