• Som ordförande i ingenjörer utan gränser får Alexandra Andersson bland annat planera evenemang som detta. Foto: Julia Kimell
  • En del av det glada gänget bakom våffellagandet: Ellinor Runquist, Gerda Ingelhag, Johanna Ståhle och Alexandra Andersson. ”En jättebra förening med intressanta projekt”, tycker de. Foto: Julia Kimell
  • Ingenjörer utan gränsers studentgrupp. Foto: David Bragmark

Ingenjörer går över gränserna

På våffeldagen gräddades det våfflor på LiU. 10 000 kronor stannade kassan på och fler medlemmar värvades till den nystartade Ingenjörer utan gränser-gruppen vid Linköpings tekniska högskola. Alexandra Andersson är ordförande och läser till ingenjör med inriktning på energi och miljö.

– Vår verksamhet står på tre ben: att ordna volontärprojekt i utlandet, läxhjälp i Ryd och Lambohov och att inspirera unga att välja tekniska utbildningar och att hjälpa andra ingenjörer att utvecklas till vidsynta yrkespersonligheter. Både Sveriges och Linköpings verksamheter växer nu när vi är en del av en större organisation, säger hon.

Fram till för en månad sedan var INUG både ingenjörer och naturvetare utan gränser, men nu består de alltså av ingenjörer allena – men alla är välkomna att gå med.

– Vi startade upp nu i mars. Initiativet kommer från föreningen INUG Linköping som funnits på campus sen 2008. Tidigare var vi en förening med bara studenter, men i och med uppstarten kommer vi få ökade kontaktvägar med andra Ingenjörer utan gränser runt om i landet. Vi kan nu samarbeta kring utvecklingsprojekt, event och välgörenhet.

Hjälper skolan

I höst är troligtvis Linköpings ingenjörer värd för ett nationellt event då det ordnas workshoppar och liknande. Men på hemmaplan är läxhjälpen i fokus.

– Ryd ligger nära universitetet och många studenter bor där. Det är bra att visa barnen en annan sida av oss än studentsidan där vi springer runt och fånar oss, säger hon med ett skratt.

– Bara av att finnas där för dem är en bra reklam för ingenjörer. Vi sitter med eleverna i olika klassrum och hjälper till med läxor inom alla möjliga ämnen. Även lärarstudenter, ekonomer och andra är med. Hela vår förening är öppen för alla att engagera sig i, och just nu är vi 60 personer. Till exempel pensionärer och yrkesverksamma kan vara med och bidra med sina kunskaper eller vara mentor för andra.

Gör Afrika bättre

I år kan fyra personer göra en ansökan och volontärarbeta utomlands. Man har gjort vattentankar i Tanzania där taket har fått samla in vatten för att slippa gå till brunnen. Den drivna projektgruppen ses varje vecka och planerar det som volontärerna implementerar.

– Vi har planer på att driva fler projekt i Tanzania. I sommar ska vi installera el i skolor och Tanzania och Ghana tillsammans med Tysklands ingenjörer utan gränser. Förhoppningsvis kan jag själv också åka någon gång. Jag har ett stort intresse för hållbar utveckling och vill jobba med liknande projekt i framtiden. Det är det som är det bästa, att få tillämpa sina kunskaper från utbildningen till att göra något vettigt. Teknikprojekten återspeglar verkligen studierna.