Inget allaktivitetshus i Lambohov

Den politiska majoriteten i Linköpings kommun säger nej när IK Östria ber om att få starta ett allaktivitetshus i Lambohov. Det upprör oppositionen som menar att man inte enbart ska satsa på Skäggetorp.

Centerpartisten och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Lars Vikinge, menar att majoriteten tänker fel när de lägger alla pengar på ett nytt allaktivitetshus i Skäggetorp. De av kommunen prioriterade områdena är Skäggetorp, Ryd och Berga. Oppositionen tycker att man även ska räkna in Lambohov.

– Vi tycker att Lambohov är utsatt och har pratat med Polisen som säger samma sak, säger Lars Vikinge och tillägger att han ser det som en feldefiniering från majoritetens sida.

– Det är ensidigt att alla resurser går till Skäggetorp och jag förstår inte varför, säger han.

Föreningen draglok

Han tycker att kommunen ska ta vara på föreningen IK Östria som erbjuder sig att driva allaktivitetshuset i närheten av Lambohovs centrum. Den beräknade driftskostnaden är 945 000 kronor.

– I Lambohov finns initiativet. Ska man komma åt utsatthet är föreningar nyckelspelare och draglok, säger han och tillägger att han tycker att det är konstigt att man ifrågasätter föreningslivets roll.

Upphandlingsregler

Att majoriteten säger nej till IK Östrias förfrågan grundar sig i att de uppfattar att det största behovet just nu finns i Skäggetorp.

– Vi har inte sagt principiellt sagt nej till ett allaktivitetshus i Lambohov. Om man ska driva ett allaktivitetshus måste man ha ett bredare perspektiv. Det här var ett jättebra initiativ och Östria är en jättetillgång men vi måste fundera igenom vad vi menar med ett kommunalt allaktivitetshus i så fall i relation till vad som behövs i Lambohov. Vi vill gärna prata vidare med Östria i Lambohov, säger Jakob Björneke, kommunalråd med ansvar för kultur- och fritidsfrågor.

Han håller inte med om att Lambohov är ett så utsatt område att det behöver samma kommunala insatser som Skäggetorp.

– Om man som oppositionen likställer Lambohov med Skäggetorp har man ett konstigt perspektiv på Linköpingsverkligheten om man tycker sig se att behoven av kommunala insatser är lika stora i Lambohov som i Skäggetorp. Förutsättningarna ser helt olika ut och insatserna för att bryta segregation och utanförskap behöver vara på helt olika nivåer i Skäggetorp och Lambohov och det tror jag är helt uppenbart för den stora majoriteten av Linköpingsborna, avslutar han.