• Marianne Strenge, Håkan Birgersson och Jonas Andersson njuter av ljuset i husets uterum. Foto: Fanny Miles
  • Håkan Birgersson och Jonas Andersson har samarbetat i nära 16 år. Tillsammans skapar de uterum. Foto: Fanny Miles
  • Uterummet är familjens, och katternas, absoluta favoritrum. Foto: Fanny Miles

Inne med uterum

Tänk att få njuta ute, året om, trots att man bor i ett land med vinterhalvår. Det är inte för inte som uterum ökar i popularitet. Fler vill njuta av ljusets sista droppar på vintern och låta sommarsolen fylla hela huset.

Marianne och Jan Strenge har njutit av sitt uterum i tre år. De är rörande överens om att det är favoritrummet i huset.

– Det är något meditativt över rummet. Det är vårt älsklingsrum. Vi hamnar alltid här och när vi har gäster är det alltid här inne som festen börjar, säger Marianne Strenge.

Från start till mål

Uterummet funkar lika bra vår och sommar som höst och vinter. Bakom det gedigna arbetet står Jonas Andersson och Håkan Birgersson som har samarbetat i nära sexton år.

– Fokus är att kunna erbjuda kunden en helhetslösning, säger Jonas Andersson som i januari startade det egna företaget Uterum öst efter att ha arbetet inom byggbranschen som anställd under många år.

Teamwork

Håkan Birgersson driver Birgerssons plåtslageri och tillsammans med Jonas Andersson har de skapat sig både en kunskapsbank och ett nätverk av samarbetspartners.

– Jag startade Uterum öst för att kunna erbjuda kunderna hela arbetet från början till slut, utan en massa mellanhänder. Vi planerar upp hela projektet utifrån kundens önskemål, berättar Jonas Andersson. Ett upplägg som det märks att Marianne och Jan Strenge är mycket nöjda med.

– Som kund känns det tryggt att samarbetet sker med flera professionella aktörer. Jonas har dessutom hjälpt oss med fler saker vilket har gjort att vi har kunnat skapa en god relation, säger Jan Strenge.

Konstruerar och byråkratiserar

Jonas Andersson verkar ha koll på det mesta vad gäller Uterum. Design, konstruktion – ja, till och med byggregler.

– Jag hjälper gärna till med bygglov eftersom vi vet vad byggnadsnämnden vill ha. Sedan ritar jag upp rummet utifrån hur huset ser ut. Uterummet ska passa ihop med husets design och då är det viktigt att tänka på materialval, färgsättning och fönsterpartier. Vi utgår alltid från kundens önskemål, förklarar han. En och annan tokig idé har givetvis lagts fram.

– Det finns ju vissa tekniska lösningar som vi avråder från, säger han och berättar om att det finns kunder som velat ha en annorlunda takform, vilket dessvärre kunnat leda till att avrunningsfunktionen funkat dåligt.

– Vi fick ju bygga ett uterum utifrån en viss möbel en gång, säger Håkan Birgersson och minns.

– Ja, och en gång byggde vi ett Uterum på en båt, tillägger Jonas Andersson.

Vill se stjärnorna

Marianne och Jan Strenges uterum är dryga 22 kvadratmeter, värms upp med hjälp av golvvärme och har en kamin för årets ruggiga dagar. Högst upp i rummet, mot det sneda innertaket av träpanel, har två höga fönsterpartier placerats av en alldeles särskild anledning.

– För mig var det viktigt att kunna se stjärnorna på kvällen, säger Marianne Strenge.