• Frida Svahn, från Norrköping är inredningstylist med många järn i elden. Här är hon i den egna soffan bland alla kulörta och roliga kuddar. Foto: Leif Larsson
  • En kopp kaffe och lite koll i inredningstidningar på den egna trappen är en favoritstund för Frida Svahn. Foto: Leif Larsson
  • Bland trenderna inom inredning finns de glada färgerna och det barnsligt spektakulära. Som denna annorlunda brandsläckare. Foto: Leif Larsson

Inredning gör Frida salig

Frida Svahn är inredningsstylist och har många tentakler ute. Hon skriver reportage, inreder hem och driver en blogg. – Som liten möblerade jag hela tiden om hemma. Jag har alltid gillat att vara kreativ, klargör hon.

Ådran har tagit henne in i inredningsbranschen. I botten är Frida utbildad industridesigntekniker, har läst mediekommunikation och form och design. Hon har även arbetat på tidningen Allt i Hemmet. För tio år sedan valde Norrköpingsbon att satsa på något eget.

– Hittills har huvudsysslan varit att göra inredningsreportage i tidningar. Jag hjälper också privatpersoner och företag med att inreda sina bostäder och lokaler. Nyligen startade jag och kompisen Marie Hagander bloggen House Candy. En blogg om inredning och design som är lite annorlunda upplagd, redogör Frida.

Tidningsuppdragen kan handla om att inreda ett vardagsrum i exempelvis sobra färger och en känsla av vår. Allt från tapeter och golv till möbler ingår. Sedan skriver Frida om det och en fotograf tar bilderna.

Rätt från början

Att inreda rum eller hela hem åt människor kräver en annan ansats. Det börjar med ett möte.

– Jag tar reda på vilken hjälp de vill ha, vad de är i för livssituation, hur de jobbar, om de är sportiga eller gillar att hänga hemma. Det är deras smak, stil och personlighet som ska komma fram och då tänker jag mindre på trender. Sedan kommer jag med ett förslag på inredning. Det är viktigt att det blir rätt så att de trivs. Det är nog det roligaste i jobbet att få komma hem till människor och få ta del av deras liv, förtäljer inredningsstylisten.

Ett annat ben i verksamheten är att homestyling. Frida anlitas av mäklare eller privatpersoner direkt för uppgiften. Hon ger råd till dem som ska sälja sin bostad. Det handlar inte bara om att piffa upp hemmet.

– Jag visar konkret vad som är bra att göra. Ofta börjar jag med att rensa bort en massa saker och funderar också på hur potentiella kunder går i hemmet och flyttar på möbler som står i vägen. Det är lätt att bli hemmablind och någon utifrån med kunskap kan se vad som bör göras, påpekar Frida.

Många trender

Efter många år i branschen kan Frida det här med trender. Hon berättar att de ofta kommer från Italien, Frankrike och USA. Sedan följer vi i Sverige efter.

– Men det finns även en svensk trend, eller skandinavisk, som är mer dämpad. Det hänger ihop med klimatet och att vi lever mer inomhus här än på andra håll.

Nuförtiden kommer inte trenderna en och en utan flera är ständigt på gång. Frida berättar om några aktuella. Årets mest spektakulära variant kallar Frida för drama. Det dramatiska ska på olika sätt framhävas.

– Det är mer färg, mönster och annorlunda saker. Det kan vara en stor giraff i ett hörn, en rosa stol med leopardmönster, en jättestor lampa eller ett knallgult kök.

Odlartrenden är också här. Den som följer den har mycket växter både inne och ute.

– Det ska synas att man odlar. Det ekologiska är i ropet, påpekar Frida.

Pasteller

Vitt har länge varit en trend och den kompletteras nu med pastellfärger

– I exempelvis kuddar blandas ljusrosa, turkos och ljusgult. I den trenden ingår även lite barnsliga inslag och roliga tryck.

I en annan trend blickas det tillbaka till rötterna och ut i världen. Både när det gäller färger och mönster. Fast ofta på ett lite annorlunda vis.

– Det är robust hantverk, jordiga färger, rostrött och afrikanska mönster. Man blandar stilar och en person från Dalarna kan ha en svart dalahäst, avrundar Frida trendgenomgången.

Frida Svahn utför sina uppdrag mestadels i södra Sverige men har även varit på jobb i Köpenhamn och ska till London i vår för att göra reportage.

– Nästa jobb är att hjälpa en familj i Borås med ett rum, avslutar inredningsentusiasten.