• Ola Lager, en viktig beståndsdel i Tombola. Foto: Stefan Hedström

Internationell folkmusik

30 år av östgötsk historia

Under 30 år av verksamhet har orkestern Tombola blandat och gett, precis som deras namn förtäljer. I sin repertoar finns allt från folkliga visor till klassiska jazzstandards. De har till och med sjungit på kantonesiska. Det enda de inte spelar är populärmusik.

Idag består gruppen av tre medlemmar; Ola Lager som sjunger och spelar gitarr och mandolin, Johnny Andersson som sjunger och spelar kontrabas och slutligen Olov Öberg som sjunger och spelar fiol och rytminstrument.

Thomas Fehling

2009 hände det som inte fick hända; deras vän och fjärde bandmedlem Thomas Fehling gick bort. Vid en röntgen efter en annan skada upptäcktes det att han hade cancertumörer i kroppen. Den fjärde oktober avled han.

– Det var han som var hjärnan i gruppen och en gudabenådad musiker. Hans huvudinstrument var klarinett och vi har letat efter en ny på blås, men ingen kan ersätta honom, berättar Ola Lager.

Spelningar

Tombola spelar väldigt frekvent och spelningsplatserna skiljer sig väldigt.

– Vi har spelat på allt från äldreboenden till uppträdanden för barn i Gamla Linköping. Bland det mer speciella är att vi har spelat en del i Kina. Där spelade vi för svenska hovet och hotellgäster vid Ostindiefararen Göteborgs ankomst till Kanton 2006, och där ersatte vi basisten Kent Boman med Johnny Andersson. Efter det har vi vid flera tillfällen besökt kommunens vänorter Macao och Kanton, berättar Ola Lager.