• Sonja Stenhammar är släkt med den kända tonsättaren Wilhelm Stenhammar. För femte gången organiserar hon Wilhelm Stemhammar Internationel Music Competition i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Sonja Stenhammar vid tulpanträdet som Norrköpings kommun tillägnat henne utanför Louis de Geer. Foto: Kajsa Nilsson

Internationell sångtävling i Louis de Geer

Snart är det dags för den femte upplagan av Wilhelm Stenhammar International Music Competition (WSIMC) i Norrköping. 68 sångare från 22 länder tävlar om det prestigefyllda förstapriset. Grundaren till tävlingen, Sonja Stenhammar, har sett flera stjärnor få internationellt fäste efter att de har deltagit i Norrköpingstävlingen.

I och med tävlingen vill Sonja Stenhammar ge möjlighet åt unga lovande talanger att slå igenom internationellt. Att tävlingen avgörs i Norrköping är inte en slump. Stenhammarsläktet kommer från Norrköpingstrakten och trots att Sonja Stenhammar bor i Genéve sedan lång tid tillbaka har hon ett hus kvar på Vikbolandet som hon bor i under förberedelserna till tävlingen.

– Norrköping har ett bra konserthus och en bra symfoniorkester. Jag har ett fint samarbete med Karin Veres som är vd och konstnärlig ledare för symfoniorkestern, säger hon. Själv tjänar hon inte en krona på arbetet med att organisera WSIMC.

– Jag har aldrig tagit ut lön för mitt arbete, jag gör det från hjärtat. Det gör mig lycklig att arbeta med tävlingen, säger hon.

Efter att ha läst musik- och teatervetenskap vid Stockholms universitet och sång vid Kungliga Musikhögskolan fick Sonja Stenhammar genom Salzburgsakademin kontakt med den då välkända operasångaren Conchita Badía i Spanien. Badía imponerades av den nyutbildade svensken och överlät sin repertoar till henne. Det var startskottet för Sonja Stenhammars 25 år långa karriär som operasångare på världens konserthus. Nu vill hon hjälpa unga sångare att bli upptäckta.

Höga krav

Det ställs höga krav på deltagarna i WSIMC och förutom att de måste ha fullbordat sin utbildning ska de ha goda referenser, vara i rätt ålder (max 32 år för kvinnor och 35 år för män) och ha möjlighet att avsätta mycket tid till att öva in sin repertoar till den omfattande tävlingen. Det är Sonja Stenhammar själv som har läser igenom ansökningarna och lyssnar på de medskickade inspelningarna.

– Jag har suttit i juryn för många stora tävlingar under mina år, i New York, Paris och Moskva. Det var alltid lilla jag och de stora som skulle bedöma tävlingarna, säger hon.

Tredelat

WSIMC är uppdelad i tre omgångar. I första omgången ska samtliga tävlanden sjunga ett program på 15 minuter som de själva har valt ut. Cirka 30 deltagare tar sig vidare till omgång två som innebär en lite större kraftansträngning. Under 25 minuter ska de sjunga från en repertoar som juryn valt ut. Sångarna måste sjunga sex operaroller, tre konsertarier, fyra lieder och ett obligatoriskt stycke av Wilhelm Stenhammar. Samtliga stycken måste framföras på originalspråk. Till den avslutande omgången tar sig cirka tio finalister som var och en ska framföra två arier var. De två första omgångarna ackompanjeras av pianisterna Magnus Svensson från Sverige och Ursula Rüttiman från Schweiz. Under finalen spelar Norrköpings symfoniorkester med Nader Abbassi som dirigent. De två första omgångarna har fri entré och pågår mellan den 11-16 juni. Den 17 juni pågår repetitioner med orkestern och på kvällen den 18 juni avgörs finalen.

Individuell feedback

Förutom möjlighet att vinna en stor prissumma och chansen att visa upp sig för den namnkunniga juryn har Sonja Stenhammar adderat ett uppskattat inslag i tävlingen.

– Alla som är med får individuell feedback från jurymedlemmarna. Alla bedömer olika och därför får de tävlande kommentarer från alla jurymedlemmar, säger hon och påpekar att det alltid är mycket hög kvalitet på alla deltagare.

Ordförande för juryn är Kerstin Meyer och till hjälp för att utse årets vinnare har hon Olga Kondina, Alfio Grasso, Björn Simensen, Alian Surrans, Charles Webb, Nader Abbassi och Karin Veres.

Fakta:

Wilhelm Stenhammar (1871-1927), svensk tonsättare, dirigent och pianist som under sin verksamma tid komponerade 110 sånger. Drygt hälften av dem kom ut i tryck under hans levnadstid. Släkten Stenhammar härstammar från gården Hamra i Västra Stenby socken i Östergötland.