• Med början i lördags, och nära två veckor framöver, bjuder "Linköpings StudentSpex" på en humorspäckad föreställning på Forumteatern. Foto: Dennis Petersson
  • Påven har precis mördats, så under föreställningen försöker kardinalerna Pius och Julius övertyga väljarna att just de är den rätta efterträdaren. Foto: Dennis Petersson
  • Lucrezia Borgia är en av många karaktärer. Foto: Dennis Petersson

Intrigfyllt påveval i spexform

Vi blickar tillbaka mot 1500-talet. Påven har precis mördats och stämningen i Vatikanen är minst sagt spänd. Vem blir hans efterföljare? Vem kammar hem rösterna Kardinalerna Julius och Pius gör vad som helst för att vinna valet. Just nu spelar Linköpings StudentSpex uppsättningen "Påvarna & Troföljden - En revisionsberättelse", på Forumteatern i Linköping, en historia fylld med humor och trams.

Det är en anrik tradition, studentspexet, en tradition som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet. I Linköping var det först år 1979 som konceptet vaknade till liv på allvar, och tre år senare hade den första föreställningen intagit scenen. Därefter har föreningen "Linköpings StudentSpex" återvänt varje år i oavbruten följd, och nu, i februari månad, är det dags igen, med ett spex fyllt av historisk fakta, träffsäkra nutidsreferenser och klockrena dialoger. 

– Vi började att förbereda oss i mars förra året, nästan ett helt år sedan, så det är jätteroligt och jättenervöst att äntligen få visa upp spexet. Skådespelarna och alla andra som har varit delaktiga är hur duktiga som helst, så vi utlovar en riktig show, med en massa humor och en hel del trams, berättar spexdirektören Malin Fröberg. 

Händelseförloppet

Spexet utspelar sig på 1500-talet i påvens hemvist Vatikanen. Med ett oväntat mord på den Katolska kyrkans högste ledare inleds föreställningen, och fortsätter med ett intrigfyllt händelseförlopp där kardinalerna Julius och Pius kämpar för att bli hans efterträdare. Under tiden får publiken möta en mängd fascinerande karaktärer så som bankiren Avicii Medici, Henrik VIII och Lucrezia Borgia. 

– Ett studentspex är en interaktiv teater kan man säga. Publiken får ropa saker till skådespelarna, att de ska säga sina repliker på ett annat språk eller göra om olika delar av föreställningen. Det brukar bli väldigt kul både för skådespelarna och publiken, säger Malin Fröberg och avslutar: 

– Vi har varit ungefär 70 personer som har varit delaktiga i spexet på olika sätt, allt från manusskrivare till skräddare och ljustekniker, så årets spex är en häftig upplevelse.