• Kristina Edlund har anledning att vara glad eftersom hon nyligen fått flera kvitton på stans förmåga att locka till sig företag och investerare. Foto: Tommy Pettersson

Investerare tror på Linköping

Under de senaste veckorna har fyra investeringar i Linköping blivit offentliga. Microsoft köper mjukvaruutvecklaren Donya Labs och medicinteknikbolaget Amra har fått in 80 miljoner kronor i riskkapital från svenska Industrifonden, amerikanska Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds.

Det är alltså några av världens ledande företag inom IT och medicin som lockats till Linköping med sina satsningar.

Tungt uppköp

Donya Labs som startade 2006 och har utvecklat teknik i världsklass och i höstas beslutade Microsoft att lägga stor kraft på utveckling av framtidens 3D-teknik och valde att investera i den teknikutvecklingen i Linköping.

Silicon Valley

Amra rankas som att av landets mest intressanta startup-bolag. Företaget har sitt ursprung i forskning vid Linköpings universitet och erbjuder nya metoder för mätning och analys av kroppsfett med magnetkamera. Resultaten används för att bedöma riskerna för allvarlig ohälsa som hjärtinfarkt, diabetes, leversjukdomar och andra metabola störningar.

– Linköping har världens ögon på sig och ser att det vi erbjuder håller världsklass och det är mycket hedrande för staden, dess näringsliv och universitet att Microsoft, Pfizer och Novo Nordic ser framtiden hos oss, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund.

Stora investeringar

Med tre tunga investerare öppnas dörrarna till nya marknader, i första steget inom forskning och därefter inom sjukvården. Pfizer är världens största läkemedelsbolag, Novo Nordic är världsledande på diabetesbehandling och Industrifonden en av Nordens främsta investerare inom life science.

Men Linköping är mer än entreprenörer i den teknologiska framkanten. Hit flyttar även andra företag för att säkerställa tillgången på kompetent arbetskraft. Senaste etableringen är företaget Mättjänst som flyttar från Motala till nyrenoverade lokaler på Gamla Tanneforsvägen.

Flyttlassen går

Anledningen till flytten är att flera medarbetare valt att bo i Linköping och bytt jobb när möjligheten givits. Med den pågående byggboomen och kommande Ostlänken måste Mätteknik säkerställa sina resurser och förlägger verksamheten där kompetensen finns.

– Att företag flyttar hit från en uppskattad grannkommun är inget vi strävar efter, men samtidigt stannar de och utvecklas i regionen, vilket är positivt. Alla sorters företag behövs i Linköping för att vi ska bibehålla ett näringsliv med bredd och spets, menar Kristina Edlund.