• Fredrik Emvall hoppas på fler isytor. Foto: Stefan Hedström
  • Idrottsläraren Tomas Wessbo vill att eleverna ska få testa på. Foto: Stefan Hedström
  • Nora Broman gillar att elever får lära sig skridskoåkning. Foto: Stefan Hedström 

Ispalatsets allmänna skridskoåkning

Mellan oktober och mars kan allmänheten åka gratis på Stångebroområdets isar. Till sitt förfogande finns tre hallar och en bandyplan.

De allmänna isarna är väldigt populära, både för skolor och för den enskilda familjen. Runt 200 åkare brukar det vara en lördag eller söndag.

Inkörsport

Fredrik Emvall, vd för Ispalatset, har tydligt märkt att vid kalla vintrar, där barnen haft tillgång till kvartersisar blivit både bättre skridskoåkare och mer sugna på vintersport. Det gäller även de allmänna isarna som ofta är en inkörsport.

– Drömmen vore självklart med ännu mer åkning och fler isytor, säger Fredrik Emvall.

Röster från bandybanan

– Jag är lärare på högstadiet och jag tycker det är jätteviktigt att eleverna får komma ut och testa på. Det är ett sätt att lära sig en svensk tradition med att lära sig åka skridskor. Överlag tycker de flesta elever att det är roligt. Vissa tycker att det är ett projekt ta sig hit, men ganska snabbt får de ett leende på läpparna väl ute på isen, berättar Tomas Wessbo.

– Jag är här på skolidrotten och jag tycker det är jättebra att man får lära sig. Det är bra att vi får möjligheten att testa genom skolan, för jag tror inte jag skulle testa på fritiden, säger Nora Broman, 14 år.