• IST:s vd Tommy Eklund är glad över att företaget kan utveckla verksamheten och starta ett helt nytt kontor i Linköping. Foto: J. Falk
  • Linköpingstjejen Anna Brynås kommer närmast från Swedish Biogas International där hon agerade vd och koncernchef. Nu ska hon starta upp IST:s nya verksamhetsområde IST Home. Foto: J. Falk

It-jätten etablerar sig i Linköping

Edtechbolaget IST har varit skolans högra hand i mer än 30 år. De är klart marknadsledande inom sin bransch och har över 300 anställda under sina vingar. Nu har de startat upp ett helt nytt verksamhetsområde och öppnat kontor i Linköping, något som resulterar i 20 eftertraktade arbetstillfällen under 2017. – Det här är något som föräldrarna verkligen efterfrågar, säger vd:n Tommy Eklund.

När du hör namnet "Dexter" kanske det ringer en liten klocka. Det Växjöbaserade edtechbolaget IST har nämligen levererat it-lösningar och högklassiga tjänster till skolväsendet i över 30 år, och en av deras mest kända produkter genom åren bär just denna benämning. Likt många av deras produkter och tjänster handlar det om verksamhetssystem för skolutveckling, allt från schemaläggningar, betyg och omdömen till hjälpmedel för lärandet.

– IST är en kombination av skola och teknik kan man säga, hälften av oss har en bakgrund från skolan, resten är datautvecklare. Vi är ett it-företag med stor domänkompetens och med våra cirka 300 anställda är vi klart marknadsledande inom vårt segment i Skandinavian. De system vi har utvecklat har nästan fem miljoner användare världen över, berättar företagets vd Tommy Eklund.

Ny kundgrupp

Med det nya kontoret i Linköping, beläget i det så kallade Miljonpalatset, siktar företaget in sig på en helt ny kundgrupp, nämligen föräldrarna. De vill ta fram lösningar som gör det lättare för föräldrarna att ta del av information som rör deras barn, men också förenkla möjligheten för lärarna att använda föräldrarna som en resurs i lärandet. 

– Så som vi uppfattar det finns det en frustration, både från hemmen och från skolorna, att man som förälder har svårt att veta hur och på vilket sätt man ska engagera sig i barnens skolgång.  Vi vet att det finns många alternativ där ute, men vi vill skapa en samlad plattform, och med det kommer också utmaningar, säger Eklund och fortsätter: 

– Den information vi arbetar med är väldigt väldigt känslig. Det är inte så bra om ens barns betyg, schema eller omdömen kommer på vift på nätet. Därför vill vi utnyttja vår långa erfarenhet genom att skapa en smidig lösningar för en komplex verksamhet. 

Linköpingschef

Linköpingstjejen Anna Brynås kommer som verksamhetsansvarig att leda det nya kontoret i Linköping. Tillsammans med utvecklingschefen Mikael Adlers ska de bygga upp organisationen.

– Vi vet att Linköping är en bra region för att attrahera tekniker och starta nya företag, så det var ett givet val. Det ska bli väldigt roligt och vi vet, genom flera undersökningar att det här är något som föräldrarna verkligen efterfrågar, avslutar Tommy Eklund.