• Paret Sara Pasini och Marco Di Mario har precis öppnat sin nya restaurang Le Borgate. "Det ska vara en avslappnad atmosfär", säger de. Foto: Dennis Petersson
  • Paret Sara Pasini och Marco Di Mario har precis öppnat sin nya restaurang Le Borgate. "Det ska vara en avslappnad atmosfär", säger de. Foto: Dennis Petersson
  • Influenserna från Italien är tydliga och de helt nybyggda lokalerna ger en inbjudande känsla. Foto: Dennis Petersson
  • – Vi har en stor passion för italiensk mat, påpekar Sara Pasini. Foto: Dennis Petersson
  • Det är inte bara viner som Italien är duktiga på, utan det finns även högklassiga ölsorter menar Marco Di Mario. Foto: Dennis Petersson
  • I italienska restauranger är växter en självklarhet. Foto: Dennis Petersson

Italien intar Övre Vasastaden

"Det är så mycket mer än bara pasta och pizza"

Stadsdelen växer fram, fastigheterna tar form och de kommersiella företagen påbörjar sina inflyttningar. Restaurangen Le Borgate har öppnat, och det med besked. Nu har Italien intagit Övre Vasastaden. – Vi har en stor passion för italiensk mat, säger Sara Pasini.

Tillsammans med sin sambo Marco Di Mario har hon genomfört satsningen. Med helt nya lokaler har allt gjorts från grunden, från ritning till verklighet, och allt har skapats med hjälp av familjen. Möblerna, loggan och planlösningen, restaurangen är helt och hållet deras hantverk, skapad efter deras drömmar och visioner.

– Det har varit en väldigt spännande resa, att långsamt se, dag efter dag, att idéerna blir verklighet. Det känns verkligen som vår restaurang nu, man kan nästan kalla den vår bebis. Allt är noga genomtänkt och jag hoppas att Le Borgate kommer att leverera en trevlig familjeatmosfär, berättar Sara medan hon blickar ut över lokalen, med ett leende.

Italiensk matklutur

Med det italienska arvet i blodet var det en självklarhet att inte bara lokalen, utan också menyn, skulle finna inspiration från landet i söder.

– Vi har en stor passion för italiensk matkultur och vi vill förmedla den till Linköpingsborna. Det är goda och enkla rätter, en upplevelse i sig, säger Sara.

– Italien är så mycket mer än bara pasta och pizza. Det är kött, fisk, ostar, charkuterier och inte bara viner, utan även god öl. Det är en hel värld av möjligheter, och det som är så spännande med Italien är att alla regioner har sin typ av mat, och vi har försökt att ta inspiration från alla, fyller Marco i. 

"Utanför centrum"

I förra veckan öppnade restaurangen sina dörrar för kvällsgäster, lunchen drar igång i början av april. Det italienska namnet betyder förort på svenska, eller rättare sagt "utanför centrum", vilket ägarparet tycker beskriver, både Övre Vasastaden, men även deras vision med hur Le Borgate ska vara.

– Linköping växer, vilket är fantastiskt, och att kunna vara en del av ett helt nytt område är otroligt. Alla större städer behöver något utanför centrum, platser att träffas i det område man bor, och då är Övre Vasastaden helt perfekt, så här ska en stad växa, säger Marco.

– Självklart ska Le Borgate vara en restaurang där man får njuta av god mat, men det är även viktigt att det ska vara en avslappnad atmosfär, inte allt för exklusiv. Man ska kunna komma in, ta ett glas vin, prata med bartendern och vara social, precis som på en italiensk restaurang. Det är viktigt för oss, avslutar Sara.