• Janne Davidsson målar med starka färger. Foto: Patrik Ekström

Jan Davidsson tar över staffettpinnen

Som nummer 26 i den ständigt pågående stafettutställningen kommer Jan Davidsson in som en sprakande påfågel med sitt uttrycksfulla måleri. Han valdes som brukligt ut av den som ställde ut innan honom, Susanne Durlind.

Jan, eller Janne som han alltid kallas, Davidsson har fortfarande besöksrekordet på konsthallen Passagen med sin utställning där han porträtterade kända och mindre kända östgötar.

– Är det så? Ja, säger Christer Fällman att det är så, är det säkert sant. Det var i alla fall en ganska uppskattad utställning, säger Janne och ler lite klurigt mot mig. Han är en klurig kille och en som gärna tänker efter innan han svarar och svaren är både oväntade och ibland lite gåtfulla. Bland annat pratar vi om de giraffer som finns på flera av tavlorna och vad de betyder.

Giraffen är som människan

– Jag läste helt nyligen att en giraff har lika många kotor i nacken som en människa. Det visste jag inte förut men det är väldigt fina djur, säger Janne som svar på min fråga. Tittar man runt bland de 17 olika tavlorna så finns där olika typer av porträtterade djur och musiker och alltihopa är väldigt färgstarkt. Jannes måleri känns varmt, vänligt och lika klurigt som konstnären själv.

– Vill folk ha ett lejon målat så gör jag det och vill någon ha ett porträtt gjort så gör jag det. Det finns nog ingen jag inte skulle kunna tänka mig måla av utan alla är välkomna, säger Janne. Han skulle inte ens värja sig för att måla av en meningsmotståndare som Jimmie Åkesson utan skulle nog ta det som en utmaning.

Tillägnad Jack Bruce

– Det är ju i samtalet och dialogen vi kan gå framåt. Att tycka olika är viktigt och att alla har en rätt att säga det de tycker, understryker Janne som har döpt en tavla till ”Bruceland” efter den nyligen bortgånge Cream-basisten Jack Bruce. Själv plockar han upp sin elbas en gång varje vecka och spelar med sin band.

– Att träffas och spela tillsammans är viktigt för mig. Vi pratar och fikar och har nog inte så mycket ambition att komma ut och spela, avslutar Janne Davidsson som av många anses vara regionens allra bästa porträttmålare. Undertecknad säger inte emot. Du kan se Jan Davidssons tavlor mellan den 1 november och den 7 december på Östergötlands museum.