• Janne Schaffer med sin röda och sjungande gitarr. Foto: Pressbild

Janne Schaffer hyllar ABBA, J-son Lindh och Gärestad

Janne Schaffer är utan tvekan en av vårt lands mest kända och inspelade gitarrister. Det är väl bara Yngwie Malmsteen och Jojje Wadenius som kan tävla i klassen om vem som är mest känd ute i stora världen. Den fjärde maj spelar gitarrlegenden i Linköping.

Janne Schaffer medverkade på drygt hälften av Abbas drygt hundra inspelade låtar och hans Gibson Les Paul kan höras i klassiska låtar som ”Ring, Ring”, ”Waterloo”, ”SOS” och ”Mama Mia” bara för att nämna några av Björn och Bennys allra mest klassiska låtar. Men Janne kan även höras på Ted Gärdestads omtyckta sånger som ”Jag vill ha en egen måne” och ”Satellit” .

Sleepstones

Under 60-talet spelade Janne i gruppen Sleepstones som hade några placeringar på Tio i Topp. Bildade 1968 gruppen OPUS 111, där även Ola Brunkert (trummis i Abbas kompband under många år) ingick och gjorde 1969 en skiva under det namnet med Jannes låtar.1970 började Janne sin bana som studiomusiker och har nu hunnit med över 4700 studioinspelningar. 1971 var Janne och Ola Brunkert med på Ted Gärdestads första skiva ”Undringar”. Producenten på den skivan var Björn och Benny och körade gjorde Anni-Frid och Agneta. Innan Teds skiva kommit ut kontaktades både Janne och Ola av Björn och Benny som undrade om de hade lust att medverka i ett projekt som sedan utvecklades till ABBA. I början testade man lite olika idéer och musiken improviserades fram i studio. Första låten var ”People need love”.

Solodebut 1973

1973 gjorde Janne sin första soloskiva som dessutom sålde guld och tävlade med ABBA och Ted Gärdestad om topplatserna på försäljningslistorna och hade en jättehit med den instrumentala ”Halkans affär”. Janne har under årens lopp gjort 14 soloskivor, 1978 spelade Janne in en skiva i Los Angeles med medlemmar från gruppen Toto, samt sex samlingsskivor i eget namn. En musikalskiva, Trollkarlen från Oz, och fem skivor med Electric Banana Band har Janne också hunnit med och där han både skrivit och producerat musiken medan Lasse Åberg och Klasse Möllberg skrivit texter. Två grammisar och regeringens medalj ”Illis Quorum” är några av de utmärkelser Janne Schaffer hunnit få genom åren. Janne uppträder numera ganska ofta i kyrkor med sin musik. Något som är mycket uppskattat.

Linköping i maj

Den fjärde maj kommer Janne Schaffer men sin gitarr till Crusellhallen för att hylla sina gamla arbetsgivare men även för att spela en del egen musik.