• Foto: Tommy Pettersson

Javisst var det Valdemarsvik!

En östgötsk utpost mot Östersjön med Gryts och Tjusts arkepelager som rika tillgångar i det natursköna området. I den sönderbrutna kustremsan letar sig Vammerviken in mot Valdemarsvik, som är huvudort i kommunen, som sammanlagt har omring 8 000 invånare.

Säg Valdemarsvik och ett antal bilder flimrar förbi. Frågan är hur orten bäst ska beskrivas. Det natursköna givetvis, utifrån en höjd över samhället med hamnen och det gamla Centrumhuset i blickfånget. Här bedrevs lädertillverkning ända in på 60-talet. Omkring 600 anställda sysselsattes i lokalerna, som tillbyggdes under årens gång. Den första delen med det vackra tegeltornet är från 1913. Garveriet var på sin tid det största i Skandinavien, men import av skor och att skor började tillverkas av också andra material, gjorde verksamheten olönsam. Nu inrymmer huset kontors- och utbildningslokaler, föreningsverksamhet, restautang och hälsovård.

Kommunvapen

Kommunvapnet är en annan välfunnen illustration. Det domineras av ett stort ankare, som kröns av två knivar. Ankaret är inte svårt att förstå som symbol, men hade man inte känt till den stora garverinäringen i Valdemarsvik hade det inte varit lätt att känna igen knivarna, som med sin karaktäristiska böjda form anpassats till läderberedningen. Ett anslående och symboltyngt kommunvapen är det i vilket fall.

Möte med hav

Enklast som val skulle annars vara att välja en segelbåt, som stävar ut ur Vammerviken, ut mot skärgården, där det gränsöverskridande havet möter. Här kan också en kommentar till den dagsaktuella bataljen om regionindelningar smygas in. Tjustbygden med sin skärgård överskrider delvis dagens länsindelning och är till en del småländsk. I det nya förslaget ingår hela kuststräckan söderut i den östgötska regionen ända till Blekinge, som räknas in i Region Skåne. Redan idag är dock kuststräckningen betydande. Valdemarsvik räknar in 7 00 km bara i sin kust mot Östersjön. Historiskt kan det konstateras att just Vammerviken var den väg Kung Sigesmund tog 1598, för att med sina trupper ta itu med den upproriske Hertig Karl i slaget vid Stångebro.

Men hantverket har långt ifrån övergivit Valdemarsvik. Här finns Carl Malmstens yrkesgymnasium, där eleverna får lära sig materialhantering, formgivning och möbeltillverkning, för att sedan kunna vidareutbilda sig på högskolenivå. För att fortsätta på kommentaren till ny regionindelning, knyts gymnasiet genom namnet Carl Malmsten ihop med Kapellagården på Öland, en kursgård med samma inriktning.

Nils Liedholm

Bland kända personer från Valdemarsvik går det inte att förbigå Nils Liedholm, en del av den framgångsrika anfallskedjan Gre-No-Li, med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl som de övriga två. Nisse Liedholm tog både OS-guld (1948) och VM-silver (1958) i fotboll. Under sin inledande sportsliga karriär var han också framstående inom kulstötning och spjutkastning. Vintertid spelade han inte förvånande, bandy.

Kommunen har en tydlig profilering på hemsidan. Där står: ”Många drömmer om att få kombinera boende och arbete i skärgården, helt enkelt ett sökande av livskvalitet. I Valdemarsvik finns alla de möjligheterna, så varför inte ta chansen...” Det är en anledning lika god som någon att söka sig till Valdemarsvik. Eller bara för ta en kopp kaffe och se ut över hamn och vatten.

Vi går från ytterlighet till ytterlighet, rent geografiskt. Man skulle också kunna säga rent diagonalt. Vatten är ett gemensamt element, liksom en fotbollslegend, men ur en yngre generation. Han valde att här avsluta sin karriär i sin gamla idrottsklubb.

Som alltid i Östergötland leder historien tillbaka till medeltiden, men det finns också en historisk märkesperson från 1800-talet att uppmärksamma, en handelsman, som faktiskt var en kvinna och som fått en marknad uppkallad efter sig. Vet du vad hon hette, vet du också var vi är. Ta chansen att vinna ett resekort på ÖstgötaTrafiken. Skicka in ditt svar redan denna vecka till tavling@linkopingsposten.se