• Färgstarka Joakim: Foto: Linn Strelin
  • Jeff Olsson förklarar sin konst. Foto: Linn Strelin
  • Svartvita teckningar på rad. Foto: Linn Strelin
  • Två figurer i marginalen. Foto: Linn Strelin

Jeff och Joakim har en utställning ihop

De båda konstnärerna Joakim Ojanen och Jeff Olsson kände inte varandra men nu ställer de ut sina verk tillsammans på Passagen fram till och med den sjätte mars. Den ena av dem är färgstark medan den andre är svartvit med pennan.

Passagen, som är Linköpings konsthall, har sedan starten varit i framkant när det gäller ny samtidskonst. Denna gång har chefen Lars-Ove Östensson sammanfört två väldigt olika men ändå lika konstnärer i Jeff Olsson och Joakim Ojanen. Jeff Olsson jobbar med teckningar i svartvitt med gråskala och Joakim Ojanen gör både färgstarka målningar och skulpturer. Båda med det gemensamt att de skildrar personer i marginalen eller som inte befinner sig på livets solsida.

Glad att få frågan

– Jag blev direkt glad när jag fick frågan om att ställa ut tillsammans med Jeff, berättar Joakim när frågan kommer upp om hur det kändes att få frågan om att ställa ut tillsammans med någon annan konstnär. Initiativet kom från chefen själv Lars-Ove Östensson som sett båda konstnärerna och sett deras båda olikheter och likheter. Han hade dessutom köpt in ett av Joakims verk till stadens samlingar.

Lite i marginalen

– Jag vet inte om man kan kalla mina teckningar för lantliga men det stämmer att det inte finns några byggnader med. Tittar man på dem först så kan det se trevligt och naturskönt ut men tar man en närmare titt så ser man sprickorna i fasaden, avslutar Jeff Olsson. Utställningen pågår till och med den sjätte mars.

Detta är Jeff Olsson:

Född i Kristinehamn 1981. Utbildad på Valand i Göteborg och Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Haft ett flertal olika utställningar. Bor numera i Göteborg.

Detta är Joakim Ojanen:

Född 1985 i Västerås. Utbildad vid Konstfack mellan åren 2009 till 2014. Började med att teckna av seriefigurer och grafitti. Numera jobbar han både med oljemålningar och skulpturer.