• Jennifer Wakefield är en målfarlig ishockeyforward från Kanada som nu är inne på sin tredje säsong med Linköping HC. Hon hoppas på SM-guld i vår och tror på bra chans för sitt lag. Foto: Leif Larsson

Jennifer vill ta guldet med LHC

Hon tog OS-guld med Kanada 2014, har spelat i herrlag och nu hoppas Jennifer Wakefield på sitt andra SM-guld med Linköping HC. – Vi har en bra chans att bli mästare, säger den högerfattade ishockeyforwarden.

Den 27-åriga kanadensiskan är mitt inne i en fin idrottskarriär. Hon har spelat collegehockey i USA och i proffsligan för damer i Kanada. De tre senaste säsongerna har hon representerat LHC i SDHL, högsta hockeyserien för damer i Sverige. För två år sedan blev det guld, ifjol silver och än en gång är siktet högt inställt. LHC tampas med Djurgården om andraplatsen, nuvarande ettan Luleå lär ta hem serien.

– Det går bra för oss, kanske inte lika bra som förra säsongen men vi hoppas vara på topp när det är dags för slutspel. Vi har ett lika bra lag i år, det är samma stomme och vi känner varandra. Några spelare har försvunnit men vi har fått in bra ersättare. Ligan är bättre denna säsong, alla de åtta första lagen kan slå varandra på en bra dag. Det är roligare nu med mer jämna matcher, redogör Jennifer.

Slutspelstankar

Av serien återstår ett tiotal matcher och sedan vankas det avgörande slutspelet.

– Det blir en annan ishockey i slutspelet, tätare och tuffare och man måste offra sig mer fysiskt, påpekar LHC:s nummer nio.

Luleå vann ifjol och är favoriter även denna gång efter en imponerande säsong så här långt.

– De har riktigt bra spelare och mycket publik. Men ska man bli mästare så måste alla lag besegras, säger Jennifer.

Hon tycker att den egna insatsen är okej. Formen är lite mer upp och ner i jämfört med ifjol.

– Jag har haft OS i tankarna, den preliminära truppen på 26 spelare tas ut om en månad. Men det är ingen ursäkt även om det inte finns något större än att spela för sitt land i ett OS, påpekar Jennifer som nu laddar för en bra avslutning med LHC.

Svårt att upprepa

En upprepning av fjolårets målform är kanske för mycket att begära, då satte hon fantastiska 42 mål på 24 grundserie- och slutspelsmatcher.

– Puckarna studsade verkligen min väg och vi spelade också mer offensivt och de flesta spelare hade ett bättre facit förra säsongen. Vi spelar mer defensivt i år, men det är inget konstigt med det, bara ett annat system för att vinna matcher.

Jennifer är en rejäl bit på 178 centimeter och lite över 70 kilo. En välbehövlig fysik när hon testade att spela med herrlag i Sverige, både i division 2 och 3.

– Jag lärde mig mycket som jag har nytta av i damhockeyn. Det är mer tacklingar på öppen is i herrhockeyn och jag fick ett par smällar. Man har mindre tid med pucken och jag lärde mig att ta snabbare beslut. Det var en bra erfarenhet att spela med män, inget jag ångrar, bedyrar LHC-anfallaren.

En bra stad

Jennifer Wakefield växte upp i Ontario i Kanada och lämnade den 90 000-hövdade hemstaden Pickering för Sverige för några år sedan. Hon gillar Linköping, tycker det är en lagom stor stad.

– Det är trevligt att uppleva en ny kultur och bo på en annan plats i några år, säger Jennifer som upptäckt en del skillnader mellan länderna.

– När jag kom till Linköping så stod det sanslöst många cyklar vid järnvägsstationen. I Pickering står det mest bilar vid stationen. Här cyklar folk och handlar mat, i Kanada tar man bilen och cykeln är något man använder för att träna med. Men det är coolt - och miljövänligt, tycker hockeyliraren om det svenska sättet.

"Känt mig välkommen"

Hon poängterar att LHC-gänget består av duktiga hockeyspelare och bra människor.

– Jag har alltid känt mig välkommen i LHC och Linköping och det är därför jag kommer tillbaka, avrundar den vassa forwarden Jennifer Wakefield som mycket väl kan bli den som ser till att ishockeyguldet hamnar i Östergötland igen.