• Jessica Andersson från Motala säljer skor för små fötter på nätet. Foto: Julia Kimell
  • Det är mycket som kan anpassas vid beställningen. Till exempel klackhöjd och färg. Skorna görs sedan för hand i Italien. Foto: Julia Kimell

Jessica specialbeställer skor för små fötter

Skor finns i alla världens färger och former, men den som har mindre fötter än vanligt kan ha svårt att hitta något som passar. Nalle Puh-skor från barnavdelningen är sällan ett alternativ. Så vad gör man då? Motalabon Jessica Andersson driver sedan i somras webbutiken Pocobello som har småfotade kvinnor som främsta målgrupp. Skorna säljs ända från storlek 29 och handtillverkas i Italien helt enligt kundens önskemål.

– Någon vill ha en sko i storlek 32 med bred läst, någon annan i 35 med hög klack. I och med att jag bara beställer ett exemplar av varje sko blir priserna ganska höga, men kunden får en sko hon verkligen vill ha, av skinn i hög kvalitet. Få tilltalas av barnavdelningens utbud även om det numera tillverkas allt mer lite mer neutrala skor riktade till unga tonåringar. Dock är inte kvalitén den bästa där, konstaterar hon.

Även extra stora

Jessica har redan fått förfrågningar av personer med extra stora fötter, som också har problem med att hitta något som passar utan att uppsöka herravdelningen. Därför finns nu skor att beställa ända upp i storlek 45. Leverantörerna i Italien och Spanien har något varmare klimat än här, därför är det mest pumps och sandaler som säljer, men självklart har hon fått in vinterkängor i sortimentet nu när vintersäsongen närmar sig.

– Jag kom nyss hem från en mässa i Milano där jag knöt kontakt med några nya små lokala leverantörer, säger Jessica som konstaterar att hon med medelhavsmått är rätt lång. Hon har själv normalstora fötter men brinner ändå för att småfotade ska hitta skor de gillar. Utbudet på svenska webbshoppar är inte så stort för målgruppen.

– Jag beställer först hem skorna till mig där jag har mitt lilla lager, och först efter att jag har kvalitetssäkrat dem skickas de till kunden. Det kan förstås ändå bli fel storlek eller snitt, men 14 dagars öppet köp är det som gäller. De flesta är specialbeställda och beställs en och en. På flera av modellerna kan man välja platå, klack, läst och förstås färg. Kanske kan jag se efter ett tag vad som säljer, och ta in fler exemplar åt gången. Det tar ungefär tio dagar att tillverka skon, plus leveranstid på det. Så två veckor får man vänta på sina nya skor.

Finskor säljer mest

Hon säljer även några modeller av herrskor, samt väskor och smycken som komplement, så att hon har något att visa upp när kunder kommer på besök i hennes showroom. Tanken är också att ha skopartyn framöver och bredda utbudet, och använda Amazon som försäljningsplattform. Finns efterfrågan blir det även herrskor i mindre storlekar. Namnet Pocobello betyder för övrigt ”lite lagom vacker”, vilket italienarna tycker är lite roligt.

På hemsidan finns tio i topp över de mest sålda skorna, och just i skrivande stund är det ett par ”killer pumps” som är hetast bland kunderna. De är dock inte lika extrema som skorna med en fjortoncentimeters klack som en flygvärdinna nyligen beställde. Just festskor är också det som säljs mest, även innan Jessica tog över Pocobello.

Många expanderingsplaner

Det var i augusti i år som hon bestämde sig för att överta företaget som grundades 2008. Entreprenörsandan har hon med sig sedan tidigare. Mycket av jobbet går ut på att besvara mail, skriva nyhetsbrev och arbeta med sociala medier. Hon tänker också starta en blogg och även kontakta småfotade bloggare för ytterligare marknadsföring.

– Det är jättekul att driva företaget. Skor har alltid varit ett intresse, och jag gillar att engagera mig och ta reda på mer om leverantörerna. Jag vill kunna stå för vad jag säljer, och det är verkligen roligt när kunder blir nöjda. Jag värnar om mina små fötter-kunder.