• Altarskåp, speglar och ikoner förekommer ofta i Joanne Posluszny Hoffstens konst. Foto: Tommy Pettersson
  • Joanne framför landmärket Kärlekspaviljongen. Foto: Tommy Pettersson
  • I sina verk använder Joanne olika former och hennes konst uttrycker ofta ett kärleksbudskap. Foto: Tommy Pettersson
  • Joanne framför landmärket Kärlekspaviljongen. Foto: Tommy Pettersson

Joanne och kärleksbudskapet

Konstnären Joanne Posluszny Hoffsten är född och uppväxt i Buffalo i USA och kom till Sverige i slutet av 1980-talet när hon valde att bosätta sig i Linköping tillsammans med sin blivande man Lars Hoffsten. Hennes familj har sitt ursprung från Polen.

Joanne Posluszny Hoffsten är nog mest känd för sina offentliga konstverk som idag används som vackra och ändamålsenliga "Bruksföremål". Kärlekspaviljongen i Trädgårdsföreningen är ett populärt besöksmål och ett ställe som många par har gift sig i. Kärleksbänkarna,"Love Bench", som är placerad utanför Konsert & Kongress Biskopsparken och en tvilling i Majelden är exempel på de budskap som Joanne har gett den offentliga utsmyckningen i Linköping.

 Följde konstens väg

Det var inte oväntat att Joanne skulle viga sitt liv åt konsten. Uppväxten i Buffalo var trygg och inspirerande och hon studerade engelska och litteratur framgångsrikt på Boston College samt konst på State university of New York. Hennes pappas familj drev en krog och en affär, mammans familj hade en korvfabrik.

– Jag växte upp i en riktig affärsfamilj och jag har ett polskt ursprung, från Poznan, både från min pappas och min mammas sida, berättar Joanne vidare.

– Redan som liten höll jag på och skapade. Sedan tog min mor med oss barn på olika kulturaktiviteter. Det kunde vara ett museum eller på operan, det spelade nog ingen roll vad det var, men hon betonade vikten av kultur för mig. Jag har nog alltid hållit på med konst men jag kände mig ganska ensam om det så jag önskar att jag träffat min man redan då på den tiden för han var nog likadan som jag, säger Joanne, som i sin ungdom har förestått och startat gallerier samt ateljéer.

Den verksamheten var något hon övergav så småningom för att ägna sig åt sitt egna konstnärliga liv. Hon tog så småningom ett diplom, på masternivå, i konstskolan i Buffalo samtidigt som hon jobbade som avdelningsföreståndare på galleriet.    

Gifte sig i Vadstena

Joanne har studerat i olika omgångar i Polen, bland annat ett år i Krakow, för att lära sig polska och även på konstakademin i Warzawa, där hon för övrigt träffade sin stora kärlek, Lars. Dessutom har hon studerat och bott en tid i Wien. Dessa studier i Mellaneuropa har betytt mycket för Joannes konstnärliga influenser. Samma år som muren föll och Östeuropa föll samman, 1989, bestämde sig Lars Hoffsten och Joanne Posluszny att flytta till Sverige, närmare bestämt Linköping.

 – Jag har bott här sedan dess och har fortsatt med min konst och att ställa ut. Vi fick två döttrar så småningom som vi är jättestolta över idag.

Kvinnokraft

Joanne tillhör den exklusiva skara som valts in i Linköpings egen Wall of Fame. För att bli invald i den gruppen måste man genom sin gärning inom näringsliv, forskning, kultur, idrott eller media ha gjort Linköping känt i Sverige och hon har gjort Linköping känt med ett stort antal utställningar, inte enbart i Sverige utan också i andra länder där hon har spridit sitt kärleksbudskap med värme och i olika former.

I hennes ateljé pågår just nu ett intensivt arbete med sina nya konstverk som hon kallar "The New garden". Dessa verk ska ställas ut i samlingsutställningen "Virtus Feminea", Edsvik Konsthall i Sollentuna i februari.

Idag har en ny folkrörelse startat, meetoo- rörelsen, något som Joanne tycker är väldigt positivt och det känner man igen i hennes konst. Utställningen Virtus Feminea i Sollentuna är starkt feministisk och på internationella kvinnodagen den åttonde mars presenterar Edsvik Konsthall fyra konstnärer som använder sig av vitt skilda tekniker, men som också har skaparkraft och unika perspektiv på livet gemensamt. En av dessa konstnärer är Joanne Posluszny Hoffsten.

– Jag vill visa att kvinnor kan. På alla områden.

 

Aktuell med:

Ställer ut sina nya verk, The New garden", i samlingsutställningen "Virtus Feminea", Edsvik Konsthall i Sollentuna den 10 e februari fram till 25 e mars.

 

Joanne Posluszny Hoffsten i korta drag:

Kom till Sverige för 28 år sedan.

Två döttrar.

Favoritlag är LHC och Buffalo Sabres.

Katolik.