• Karin Granath, Ted Lindberg, Karin Lindgren och Karl-Erik Eriksson arbetar på Jobb och kunskapstorget. Foto: Patrik Ekström
  • Karin x 2. Verksamhetschef och enhetschef sida vid sida. Foto: Patrik Ekström

Jobb och kunskapstorget utbildar till arbete

Jobb och kunskapstorget ligger mitt i centrala Linköping med adressen Nygatan 19 precis vid det man i vardagligt tal kallar ”Gyllentorget”. Här håller man folks drömmar vid liv och ger alla en andra chans till just jobb och utbildning.

Visst kan det ibland finnas något institutionellt över det som brukar kallas komvux eller när det handlar om att ”få ut folk” på arbetsmarknaden. Dessa tankar blåser dock bort så fort man träffar den engagerade kvartetten Karin Lindgren (Enhetschef), Karin Granath (Verksamhetschef), näringslivskoordinator Ted Lindberg och Karl-Erik Eriksson (rektor), fyra människor som brinner för att få flera att studera och sedan komma ut i arbete.

Alla vinner

– Alla har att vinna på det här med att de som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden kommer tillbaka i arbete, säger enhetschefen Karin Lindgren då vi slagit oss ner för att prata om vuxenutbildning och vägen tillbaka till ett arbete.

– De som kommer till oss är ofta inte redo för Arbetsförmedlingen om man med det menar att man innan kan behöva arbetsträna, lära sig svenska bättre eller kanske studera för att lättare bli anställningsbar. Numera är det på så sätt att man måste ha åtminstone ett komplett gymnasiebetyg för att få ett arbete överhuvudtaget. Många av dem som kommer hit har försörjningsstöd och blir anvisade hit för att ingå i vuxenutbildningen.

Ovant

– Till en början kanske det känns ovant för dem men efter ett tag brukar man vänja sig och bli väldigt motiverad, fortsätter Karin Lindgren som gång på gång betonar att man nu vill arbeta på ett nytt och mer öppet sätt. Därav finns det även tre stycken näringslivskoordinatorer anställda varav Ted Lindberg är en. Hans roll är att besöka företag och få dem intresserade av att ta emot en praktikant.

Ett socialt ansvar

– Vi brukar prata om det sociala ansvar man har, att hjälpa till att göra samhället bättre och det är det många företagare, stora som små, som lyssnar på. Vi betalar inte ut någon ersättning men är istället närvarande hela vägen och med allt som vi kan hjälpa till med, menar Ted Lindberg som har en bakgrund som säljare. Det finns en klar och uttalad vilja från Linköpings kommun och ytterst de styrande politikerna att man ska minska på beroendet av försörjningsstöd och i stället få människor i arbete eller utbildning. Bra så men när vi pratar med Karin, Karin, Ted och Karl-Erik så förstår man snabbt att här är inget omöjligt, här lever drömmen om drömjobbet och en bättre tillvaro för alla och envar.

– Alla är värda en andra chans, avslutar rektorn Karl-Erik Eriksson och det känns som om att det får bli ledstjärnan in i framtiden för Jobb och kunskapstorget.