• I samband med fotbollsgalan skrev kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Kristina Edlund, ett öppet brev till Svenska fotbollsförbundet. Foto: Tommy Pettersson

Jobba med jämställdheten

Jag är fundersam över hur Svenska Fotboll Förbundet, SvFF, arbetar med jämställdhet. Det är grunden till att jag skriver det här brevet till er.

Riksidrottsförbundet har satt höga mål vad jämställdhet i styrelserna för de olika specialidrottsförbunden. Jag vet att det arbetet går olika bra eller dåligt. För mig handlar dock jämställdheten om något mer än bara ledamöter.

Två av de bästa

I Östergötland och Linköping finns två av landets bästa fotbollslag. IFK Norrköping är ett legendariskt herrfotbollslag som vunnit många SM-guld och levererat många kända fotbollsprofiler. I Linköping finns LFC, just nu landets bästa damfotbollslag med ett färskt SM-guld. Dessutom var flera av lagets spelare i Brasilien och tog hem en silvermedalj i OS. På herrsidan var det MFF som vann årets SM-guld.

Döm om min stora förvåning när jag läser att det segrande herrlaget erhåller 26 miljoner kronor från SvFF medan vinnande damlag inte får en krona!

Ekonomisk orättvisa

Den ekonomiska orättvisan mellan dam- och herrlag är total. Samtidigt ställs stora krav av SvFF på de anläggningar som lagen ska spela på. Damlagen kämpar med en tuff ekonomisk situation för sin överlevnad.

Nu måste jag få veta hur det kommer sig att vi skriver 2016 och ser hur denna orättvisa fortfarande råder. Jag ser heller inte några tendenser till att SvFF försöker komma åt denna orättvisa. För mig hade det varit en självklarhet att man exempelvis hade delat den vinstbonus som betalades ut till MFF till båda lagen.

Jag förväntar mig både svar och aktivitet i frågan.