• Åke Alm har snart levt i 80 år. Foto: Max Elofsson

Jobbade på bank hela sitt liv

Åke Alm 80 år

Tidigt 1937 föddes Åke Alm i Furingstad på Vikbolandet utanför Norrköping. Han är uppvuxen i Skönberga och har större delen av sitt yrkesliv jobbat som bankdirektör och vd. Nästa år fyller han 80 år och firar med att bjuda in till öppet hus på sin födelsedag.

Den 5 januari 2017 fyller den tidigare bankdirektören Åke Alm 80 år. Han föddes strax innan Andra världskriget bröt ut och växte upp på sina föräldrars lantbruksgård utanför Vikbolandet. Han minns den tiden som fattig, även om han själv inte märkte av det så mycket. Ett av de tydligaste minnena från barndomen var hur man använde kuponger för att handla.

– I och med att vi odlade och hade alla grundråvaror så fick vi handla det andra vi behövde, och då fick vi alltid använd kuponger. Det var stor skillnad mot i dag, säger han.

Läste i Göteborg

Så småningom började han läsa till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg som senare följdes av ett år på lärarhögskolan i Linköping. Det följdes av två år som lärare innan Åke blev anställd vid dåvarande Föreningsbankens Regionkontor i Linköping. Sedan dess har han jobbat som bankdirektör och vd, vilket han har trivts bra med.

År 1969 köpte han Slaka prästgård utanför Linköping. Där bodde han i 45 år och han själv uppskattar det till att han har lagt ner mellan 20 000 och 25 000 timmar på att renovera, underhålla och sköta om fastigheten och tomten. Numera bor han inte kvar där utan bor i en lägenhet Sjöbergsgatan i Linköping.

Aktiv i kyrkonämnden

För övrigt var Åke Alm även förtroendeman inom Skeda-Slaka-Lambohovs pastorat. Det var han under 40 års tid och han satt på roller som kyrkonämndens ordförande i 15 år, som ordförande i fastighetsnämnden och än i dag sitter han med i Stiftsfullmäktige.

I dag ägnar han mycket av sin tid åt att spela golf, motionera och idrott i allmänhet. I sitt liv har han sprungit totalt tio maratonlopp, det senaste gjorde han 2011. Än i dag känner Åke ett stort behov av att träffa vänner och bekanta, något som han värdesätter högt. I dag har han en son och ett barnbarn.

– Jag är en väldigt social person som gillar att umgås med de närmaste, säger Åke Alm.

På sin 80-årsdag den 5 januari vill Åke Alm bjuda in till öppet hus för allmänheten att besöka honom. För att ingen ska bli glömd vill han nu passa på att bjuda in alla som känner att de vill fira honom på hans 80-årsdag.