• LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Jobben i foku(s)

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte under veckan som gick Linköping för att prata jobb, brist på välfärd och de ökande klyftorna i både Sverige men även ute i övriga EU.

Det blev stekt fisk till lunch för Karl – Petter Thorwaldsson men mellan tuggorna så hann han lovprisa det ABF-projekt som pågår i Skäggtorp.

Folkbildningen bygger landet

– Med hjälp av folkbildning så stärker vi dessa grupper som finns utanför arbetsmarknaden och ger dem hopp och självkänsla åter, säger Karl – Petter Thorwaldsson och berättar om rap-killen som fick respekt av sina föräldrar som sett honom uppträda och om den 53-årige komjölkaren från Somalia som inte vill något hellre än att få ett jobb och att bli en del av det svenska samhället.

– Löser vi det problem som finns med arbetslösheten i den här gruppen så löser man även integrationen på ett bra sätt. Får man jobb så följer ju så mycket annat positivt med.

Jobben och arbetslösheten är även de på tapeten och den stora arbetslösheten bland ungdomar är något som oroar LO-ordföranden.

Ungdomsgaranti

– Socialdemokraterna vill införa en ungdomsgaranti där man inom 90 dagar blir erbjuden någon form av meningsfull sysselsättning, arbete eller utbildning. Inte som nu att man blir hänvisad till en coach i bästa fall en halvtimme i veckan.

– När Alliansen tillträdde 2006 fanns det många problem att ta tag i men faktum är att de inte löst dem utan det nu är ytterligare 93 000 arbetslösa, avslutar Karl – Petter Thorwaldsson som senare under dagen och kvällen fanns på sportbaren The Champ för att möta folk och prata jobb.