• Prästen och krubborna. Johan Lamberts får ständigt nya krubbor av vänner, bekanta men även av okända. Foto: Tommy Pettersson
  • Det kan ibland räcka med några palmblad och lite ståltråd för att göra en julkrubba. Foto: Tommy Pettersson

Johan och de 101 julkrubborna

Nu visar prästen Johan Lamberths upp sin stora och smått unika samling av julkrubbor. Här finns dyra designkrubbor jämte enkla i papper men alla är lika fina om man frågar innehavaren.

När det ändå inte fanns någon utställning planerad på Slotts och domkyrkomuseet erbjöd prästen Johan Lamberths sig att låna ut sin samling av julkrubbor. Han ser lite frågande ut när jag menar att det är en udda sak att samla på.

– Så du menar att inte alla har en samling av julkrubbor hemma, skrattar han och ser synnerligen uppspelt ut. Jag vet inte riktigt när jag började samla men det tog fart för kanske sju, åtta år sedan, säger han och visar runt bland de många krubborna. Några riktigt gamla och lite strama medan andra är ren kitsch.

Blev vanligt på 30-talet

– Jag har en ritning på en krubba från 1700-talet sedan har jag någon från 1800-talet men själva användandet av julkrubbor blev vanligt först på 1920 och 1930-talet, berättar Johan Lamberths vidare som även har en Julkrubba av den italienske designern Alessi vilken även är den allra dyraste i samlingen. Julkrubbor finns i många former och stilar. Krubbor kan göras i många olika material – plast, porslin, bananblad, papper, keramik, metall, ull och glas. Krubbans figurer kan göras både som ugglor, julgranskulor och kylskåpsmagneter.

97 and counting...

– Förra året så räknade en vän till 97 julkrubbor men sedan dess har det ökats på lite och ska sanningen fram så är det fler än 101 stycken, säger Johan och visar fram den senaste i samlingen som han precis fått till sig. Att det tar tid att ta tid att, först sätta upp och sedan ta ner, alla krubbor är inget Johan sticker under stol med. Han börjar till första advent och innan jul ska alla vara uppe. Sedan åker de ner igen till lagom till Tjugondag Knut.

– Sa du att det fanns en julkrubba av rockbandet Kiss? Sådant skojar man inte med mig om utan nu kommer jag kolla upp om det finns en sådan direkt, skrattar Johan Lamberths avslutningsvis.

Julkrubba - så funkar det:

Julkrubban är ett vanligt julpynt i kyrkor och hem. Till julkrubban hör Jesusbarnet liggande i en krubba, jungfru Maria, Josef, och ofta herdarna med sina lamm, de tre vise männen med kameler samt andra djur såsom en åsna och en oxe, ibland även en ängel. Krubban är ofta satt i ett miniatyrlandskap som skall föreställa Betlehemstrakten, ibland med en palm till och en hängande stjärnsymbol som symboliserar Betlehemsstjärna. Den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assisi år 1223, och seden sågs fram till början av 1900-talet främst som en romersk-katolsk tradition. Inom den kristna konsten kallas tvådimensionella eller andra avbildningar av födelsescenen för presepio.