• Redan innan badet sätter igång besöker folk anläggningen. Foto: Tommy Pettersson
  • Michael J Gharib öppnar snart sin kiosk. Foto: Tommy Pettersson

Johannelunds pärla

Badet i Johannelund måste vara ett av Linköpings allra vackraste platser där det naturskönt ligger vid Stångåns stilla vatten. I dagarna öppnar kiosken som drivs av Linköpingsprofilen Michael J Gharib.

Trots att klockan inte ännu slagit nio så sitter det folk här och där i gräset för att njuta av vårsolens varma strålar. Fåglar kvittrar, vattnet rinner rent och långsamt norrut.

– Det är inte klokt så vackert det är här egentligen, säger Gharib och det är bara att hålla med. Här kommer han att hålla öppet från 15 maj till och med 15 september, sju dagar i veckan om så vädret tillåter. Blir det åska, hagel och drivis så finns det ju ingen anledning att hålla öppet som han säger och det blir säkerligen ganska tomt på badgäster också. Förra året regnade mer eller mindre bort då det var fint väder elva av säsongens nittio dagar.

Öppet in i september

– Vi kommer att sälja våfflor i år. Det är nytt, annars finns det glass, läsk och mackor. Öppnar gör vi klockan tio.

Badet fräschades upp får några år sedan och det var även då som själva kiosken byggdes upp. Det är andra året som Michael J Gharib driver kiosken. Han står även bakom den mera centrala kiosken vid Scandic City som även den snart drar igång.

Badet mitt i stan

Johannelundsbadet är något av en okänd pärla. Även för dem som bor i området. Trots detta kan man ha mellan 500 och 600 badande under en fin högsommardag.

– Det kom ner ett äldre par som bodde längst uppe på Skogslyckegatan. De har bott i området i många år men hade aldrig varit här nere förut. Så är det nog för ganska många även här i området. De har kanske sett att det finns ett bad här men aldrig varit här nere och badat. Hoppas det blir ändring på det. Vattnet här nere fantastiskt fint och bra mycket bättre än i många sjöar, avslutar Michael J Gharib.