• Jonas Colting gör sig beredd inför dagens etapp. Foto: Patrik Ekström
  • Jonas fick sällskap av träningsnätverket Nocout. Foto: Patrik Ekström
  • En klassik lagbild innan man hoppade i vattnet. Foto: Patrik Ekström

Jonas simmar för rent vatten

60 mil genom Sverige från kust till kust

Jonas Colting, välkänd triathlet och VM-medaljör gav sig den sjätte juli ut på en simtur från östkusten till väskusten. Målgång blir det femtonde augusti och under tiden ska ha hinna samla in över en halv miljon kronor för renare vatten i världen under det talande namnet Sverigesimmet.
Jonas Colting har en 25-årig karriär som konditionsidrottare på elitnivå. Han har flera VM och EM – medaljer och är förutom detta en välkänd och uppskattad föreläsare, skribent och rådgivare samt coach. Han har även gett ut flera böcker men hans senaste äventyr är att simma 60 mil tvärs genom Sverige, från Stadhuskajen i Stockholm och så avslutas hela äventyret med att han kliver upp ur vattnet vid Operan i Göteborg.

En riktig utmaning

– Jo, det är en verklig utmaning men så har jag ju också satt ett mål för mig själv men även för hela Sverigesimmet. Dels ska vi med hjälp av organisationen Water Aid samla in en krona för varje meter jag simmar, vilket då blir 600 000 kronor, säger Jonas Colting där Linköpings-Posten fångar honom inför dag nummer arton av hans senaste äventyr.
– Att simma är det värsta och jobbigaste man kan göra när det kommer till utmaningar. De som gör en svensk klassiker med Vätterrundan, Vasaloppet, Lidingöloppet och sedan Vansbrosimningen brukar alltid klaga på just simningen är värst och det får jag nog ta att hålla med om. Det är både jobbigt och simmar man inte så sjunker man ju, säger den erfarne triathlon atleten precis innan han ska hoppa i vatten för att simma genom slussarna i Berg. Dagen innan hade han simmat över Roxen och det var inte helt igenom en angenäm upplevelse. Dagen etapp ser dock ut att bli bättre och Jonas simmar bara mellan slussarna och går sedan upp och springer till nästa simvänliga etapp.