• Jörgen Rahlpsson jobbade dubbelt på Långfredagen. Här syns han dock utanför sin arbetsplats i Domkyrkan. Foto: Tommy Pettersson

Jörgen leder kören

Jörgen Rahlpsson är organist med särskilt köransvar i Domkyrkan. I påskas var han dubbelt aktuell som dirigent för både Domkyrkans Kammarkör och för Domkyrkokören som medverkade i Långfredagens direktsända tv-gudstjänst.
Till dagligdags jobbar Jörgen Rahlpsson som organist i den stora katedralen som vi känner som Linköpings Domkyrka. Där har ett särskilt ansvar för de olika körerna och han leder även Domkyrkokören och Domkyrkans Kammarkör.
– Som dirigent så har man ansvar för kören och att den låter bra. Men som i allt ledarskap så handlar det om interaktion och dialog men i slutänden är det alltid mitt ansvar att det låter bra om kören, förklarar Jörgen Rahlpsson.
Jörgen fick sin högre organist- och kantorsexamen år 1975 på Musikhögskolan i Stockholm där han bland annat, studerat kördirigering för den legendariske körledaren Eric Ericson och piano för Gunnar de Frumerie. Sedan 1995 finns han alltså i Linköpings Domkyrka och där trivs han.

Direktsändning

– När det blir direktsändning i TV så pirrar det till lite extra i körmagen och det ger även mig som dirigent större utrymme. Nu har jag förmånen att leda de båda körerna och det ger ju vissa samordningsvinster. Sedan skiljer sig de båda körerna åt på flera sätt och kammarkören är kanske den som har lite mer avancerad repertoar och den som även sjunger profana stycken. Domkyrkokören däremot sjunger till största delen sakrala stycken.
Att sjunga i kör är populärt och Linköping är av hävd en körtät stad. Att sjunga både i Kammarkören och Domkyrkokören är det många som vill. Dock finns det ingen kö.

Provsjungning

– Nej, vi har ju förvisso provsjungningar för att sålla lite och det förekommer en del gallring mest för att skydda kören och den klang man byggt upp men när en sångare väl är på plats i kören så brukar det fungera utmärkt.
Påskens direktsända gudstjänster sändes alltså i år från Linköpings Domkyrka. I år firades en direktsänd påsknattsmässa på påskaftonen, då hela domkyrkan är mörklagd i början, för att sedan lysas upp av hundratals ljus. Även påskaftonens helgmålsringning sänds från Linköpings Domkyrka.