Jörgen vill få andra att må bättre

Han hade ett etiskt dilemma i militären. Moraliskt gick det inte att få ihop officersrollen som rent krasst går ut på att få andra att döda, med en vårdande människosyn. Det är mötet med en annan människa som betyder mest för Jörgen Kalmendal, och sedan han gått i pension från försvaret och titeln överstelöjtnant förra året har han kunnat göra det han brinner för på heltid.

Nu är han konsult på hr- och rekryteringsföretaget Sententia där han varvar rollen som samtalsterapeut med det egna företaget Kalmendal H.R. AB som fokuserar på personlig utveckling och KBT, ledarskapsträning och organisationsutveckling. Han analyserar hur företag kan coachas för att nå elitprestation. Det blir både rådgivning och samtalsterapi men Jörgen är van vid att ha många strängar på sin lyra.

– Under tiden i Försvarsmakten fick jag mersmak när jag jobbade med soldaters stresshantering och prestationspsykologi. Jag tränades till meditationslärare i en västerländsk form av transcendental meditation. När sedan möjligheten att bli beteendevetare parallellt dök upp tog jag chansen samtidigt som jag fortsatte min officersbana med bland annat utlandsjobb som diplomat och rådgivare till FN:s sändebud i Afghanistan och rådgivare till ministeriet för Kosovos säkerhetsstyrkor.

Under 1990-talet var han lärare och forskare i ledarskap på Militärhögskolan som senare blev Försvarshögskolan. Han har en filosofie kandidatexamen i beteendevetenskap och skrev en doktorsavhandling om etnisk diskriminering i samband med rekrytering av soldater och officerare. Den blev aldrig disputerad eftersom han under det sista året plötsligt slutade få ekonomiskt stöd från försvaret.

– Ja det var ett himla rabalder, och jag var med i Aktuellt och Uppdrag granskning. Redaktionen för Mosaik gjorde ett särskilt program om min forskning och så vidare. Frågan hade blivit allt mer känslig för försvaret. Det blev inte bättre av att jag skrev en uppsats som hette ”Body culture in a Military context” som handlade om kroppsdyrkan.

Nu är den halvfärdiga avhandlingen inaktuell när det gäller empirin eftersom den byggde på den allmänna värnplikten, men mekanismerna för diskriminering är fortfarande lika aktuella.

Hävdade sig genom idrott

Jörgen är också idrottspsykologisk rådgivare och har lärt ut mental träning i tjugo år. Det började på Svenska tyngdlyftningsförbundet där han själv var aktiv, och nu har han kommit upp i 34 specialförbund där han på något sätt varit involverad.

– Sista tyngdlyftningstävlingen gjorde jag när jag var 48 år. Som ung tävlade jag även i friidrott, brottning och skytte och var väl inte så där jätteframgångsrik. Hade jag känt till den mentala träningens betydelse då och kunnat tillämpa en del färdigheter hade det gått bättre.

På elitnivå krävs höjs koncentration och det behövs ett stadium av full klarhet.

– Min idrottsbakgrund har en jättestor betydelse. Min drivkraft förr var att visa att jag var viktig och dög. Jag sprang fort, hoppade långt och visade styrka genom att brottas. Många människor skaffar en strategi för att bli framgångsrik och visa sig viktig, duglig, och älskvärd, men tyvärr är det många som inte inser sitt värde och blir då mer beroende av bekräftelse från andra. Som coach jobbar jag för att de ska förstå att de är viktiga. Ibland måste jag arbeta tålmodigt eftersom flera på förhand har bestämt att de är värdelösa.

– Den kognitiva beteendeterapin, som jag har en grundutbildning till psykoterapeut i, har en modell som handlar om att ett beslut från barndomen inverkar negativt på livet i dag. Klienten får då komma överens med sig själv och få insikten att den hade fel. Hälsa på sitt barn-jag och trösta.

Tjäna andra

– Mitt mål i yrkeslivet är att hitta ett sätt där jag kan tjäna människor på ett sätt jag inte gjort hittills. En gång per termin brukar jag ge en kostnadsfri kurs om acceptans och åtagande (ACT) i samarbete med flera organisationer och företag - ett seminarium om att reflektera inåt. Det finns en kamp i varje människa som det gäller att se och förstå.

Jörgen själv har inga problem med att få tiden att räcka till. Han säger sig spara minst femton timmar i veckan på att inte se på teve till exempel.

I stället vigs fritiden åt vidareutbildning. Just nu läser han Svenska kyrkans grundkurs för att se vad kyrka och tro har betytt för samhällsutvecklingen och i förlängningen honom själv. Han har nästan alltid läst något extra vid sidan av och sjunger dessutom i två kyrkokörer. Både i S:t Larskyrkans kör och i Domkyrkokören.

– Som förste tenor har jag samma stämma som Pavarotti. Vi brukar träna i bilen han och jag, men det vet aldrig Pavarotti själv om.

Sånglektioner och röstträning är viktigt för att inte ”läcka” i rösten som man lätt gör när man blir äldre. Rösten är ett av Jörgens främsta arbetsverktyg och sången hjälper den att hålla sig i schack.

Kollega med frun

Tanken framöver är att vidareutveckla sitt företag tillsammans med hustrun Ramona som är hälsorådgivare i ayurveda. Att kombinera samtal och coachning med ett helhetsgrepp på hälsan. Paret reser nu och då till Indien där Ramona har rötter. Därifrån kommer meditationsbiten i hans verksamhet, men i den västerländska versionen är alla religiösa bitar bortplockade.

De funderar också på att byta innerstadslägenheten mot ett hus på landet.

– Det är jättebekvämt att bo mitt i city men jag saknar kontakt med naturen.

 

FAKTA Jörgen Kalmendal

Gör: Egen företagare på Kalmendal H.R. AB: personlighetsutveckling, ledarskap och organisationsutveckling. Ingår i konsultnätverk med Sententia, är idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförbundet och chefredaktör för idrottspsykologiska medlemstidningen FLOW.

Bor: I Linköping.

Född: I Arboga.

Ålder: 59 år.

Familj: Hustru Ramona och sonen Sam, tre vuxna barn: Robin, André och Nikki samt tikarna Happy och Towa.

Intressen: Skapa personlig utveckling för människor, gå i skogen med hundarna och sjunga i kör.

Senaste resa: Såg Jonas Gardell i Stockholm i helgen. Han är fantastiskt underhållande och lyckas fånga både människor och känslor. Han har en otrolig påverkansfaktor.

Bästa bok: Faktainspirerad litteratur eller biografier. Den helige Franciskus av Assisi ligger nu på nattduksbordet.

Drivkraft: ”Jag är otroligt nyfiken och vill ständigt lära mig nytt”.

Favoritplats i Linköping: Jag har två! Ett träd utanför Domkyrkan som jag brukar stå och krama på våren, och Tullbron. Där blir de olika mötena mellan luft, vatten, järnväg och bilväg häftiga. Själv promenerar jag där under.

Devis: ”Där du har din uppmärksamhet får du energi och där växer ditt liv.”