• Josefine Johansson är ett välkänt ansikte i Linköping, men hon har gjort en helomvändning som få personer känner till. Foto: Dennis Petersson
  • Nu är hon coach på Crossfit Highway och har hittat rätt i livet. "Jag hamnade i en god spiral", säger hon. Foto: Dennis Petersson
  • Nu är hon coach på Crossfit Highway och har hittat rätt i livet. "Jag hamnade i en god spiral", säger hon. Foto: Dennis Petersson
  • Istället för att höras i radion och synas på tv står hon numera i centrum under sina träningspass under veckan. Foto: Dennis Petersson

Josefines helomvändning i livet

"Jag prioriterade jobbet före hälsan"

Josefine Johansson vet exakt hur det är att göra en helomvändning i livet. Arbetet och karriären tog över, sömnen och kosten blev lidande, men sedan kom träningen, och det där avgörande crossfit-passet, som fick henne att lyfta blicken och lyssna på sin egen kropp. – Pengar är inte värt någonting om man inte mår bra, säger hon i en längre intervju.

Hennes röst är mer än välkänd i Linköpingskretsar. Under fyra år var hon programledare på radiokanalen East FM, i Saab Arena är hon speaker på LHC:s hemmamatcher och dessutom har hon setts i den lokala tv-rutan som nyhetsredaktör och nöjesreporter på 24Corren. Josefine Johansson är Linköpingstjejen som lyckades få sitt drömjobb direkt efter studenten och jobbade sig uppåt i karriären genom att alltid ha flera bollar i luften, men till slut tog det stopp, och kroppen sa ifrån, iallafall nästan.

– Det är lätt att se att det bara är positivt att vara så driven som jag har varit, men jag måste också vara självkritisk och erkänna att det var på bekostnad av min egen hälsa. När jag hittade tillbaka till träningen insåg jag hur bra man kan må, det är som att få glasögon för första gången. Kan man verkligen må så här bra?, berättar hon och fortsätter:

– Jag har aldrig gått in i väggen, men jag har varit nära flera gånger. Tack vare träningen hamnade jag i en god spiral direkt. Jag ville äta bra, sova bra och ta hand om mig själv, och till slut insåg jag att jag hade ändrat hela mitt liv och aldrig någonsin mått bättre.

Volleybollstjärna

Vad var det då hon ändrade? Vi kan ta det från början. Med två föräldrar som träffades genom volleybollsporten växte hon upp i stadsdelen Råberga i Linköping. Hon älskade musik, och så givetvis volleyboll. Som en del av LVC, eller rättare sagt Team Valla som föreningen hette på den tiden, satsade hon mot toppen, sökte till idrottsgymnasiet, men föll på mållinjen som reserv. Istället läste hon IT, kommunikation och ledarskap på Berzeliusskolan.

– Jag kände tidigt att idrotten passade mig väldigt bra, och att träning verkligen var min grej. Jag har alltid haft höga krav på mig själv och har alltid velat se en utveckling, och för det krävs mål, och under tonåren var det att bli volleybollspelare på elitnivå, men jag hamnade på Berzan och där trivdes jag hur bra som helst, berättar Johansson.

Radiokarriären

Det var här som Linköpingstjejen kunde blomma ut. Hon hamnade i ett sammanhang där hon kunde vara sig själv, och ganska snabbt insåg hon hur kul det var att stå i centrum, att höras och synas, något som öppnade dörrarna till en radiokarriär direkt efter studenten. East FM ljöd ofta i lurarna hos Josefine och när de utlyste en tävling för att hitta en sidekick till morgonshowen var hon allt annat än sen att söka. Efter många om och men, auditions och intervjuer, satt hon i studion med drömjobbet i hamn, som 19-åring.

– Ganska snart fick jag en heltidstjänst, och det var jag överlycklig för. Jag minns fortfarande när jag fick se mitt första anställningsavtal, den känslan var helt magisk. Jag hade varit ganska slapp under gymnasiet, hade inte de bästa betygen och var inte sugen på att plugga vidare, så det var lite som en revansch. Man kan visst få jobb utan universitetsexamen, så länge man är ambitiös, framåt och tror på sig själv, berättar Josefine.

Driv att utvecklas

Parallellt med heltidsjobbet gick hon flera utbildningar, bland annat som säljare, bartender och dj, men när hennes driv att utvecklas tog överhand, fyra och ett halvt år senare, gick hon vidare och tog steget till tv-rutan där hennes arbetssituation intensifierades ytterligare.

– Nyhetsvärlden är otroligt spännande, det händer nya saker varje dag, så det var en stor skillnad i jämfört med mitt första jobb och det var ett tempo jag aldrig hade upplevt innan. Tyvärr kunde de aldrig erbjuda mig en fast anställning, och det gjorde att jag tröttnade till sist, berättar Josefine och fortsätter:

– Jag jobbade så otroligt hårt, tog varje arbetspass som erbjöds, men kände ändå att jag var tvungen att dj:a så mycket jag bara orkade på vardagskvällar och helger för att jag aldrig visste om jag fick jobba igen dagen efter. Den ekonomiska pressen gjorde att jag blev så fruktansvärt utarbetad.

Träningslycka

Det var under den här perioden som hon hittade tillbaka till träningen. Hon gick från sena nätter och tidiga morgnar, med ett dagligt intag av energidrycker, till att ta hand om sig själv till hundra procent. Idag jobbar hon på röstagenturen Online Voices, är utbildad personlig tränare, kostrådgivare och coachar välbesökta crossfit-pass på Crossfit Highway.

– Det var en helomvändning för mig. Det finns uppenbarligen något som heter arbetsnarkoman, det är inte bara ett uttryck, men det gäller att våga erkänna det för sig själv och börja känna efter hur kroppen mår. Sover man bra kan man även tänka klart och på sikt inse vilken galenskap man är inne i, och att pengar inte är värda någonting om man inte mår bra eller har tid att spendera dem, säger Josefine och avslutar:

– Det kommer att fortsätta hända saker kring mig även i framtiden, men i en betydligt mer kontrollerad skala, det kan jag lova.

 

Josefine Johansson

Ålder: 28

Bor: Linköpings innerstad

Aktuell: Med en crossfit-podcast vid namnet "Tyngre Wod Pod"

Familj: Sambon Daniel

Intressen: Matlagning, bakning och biobesök

Paradrätt: Hemmagjord pesto med zoodles

Favoritfilm: Marvel-filmerna

Favoritplats: Sommarhuset på västkusten