• Joyvoice på cykel! Det är viktigt att synas så att människor förstår att det är på riktigt, menar Hanna Rydman. Foto: Fanny Miles
  • Calle Bäck och Hanna Rydman driver Joyvoice tillsammans. Nu expanderar verksamheten. Foto: Fanny Miles

Joyvoice över hela Sverige

Glädjespridare och inspiratör. Epiteten som dimper ner i körledaren Hanna Rydmans korg av facebookmeddelanden och mejl är många. För två år sedan startade hon Joyvoice i Linköping. I höst ansluter sig ytterligare 27 städer i Sverige till körfamiljen i Joyvoice namn.

– Egentligen skulle vi bara prova och se om någon var sugen på att leda en Joyvoicekör i en annan stad. Det gick fort och många nappade, säger Hanna Rydman.

Tillsammans med sambon och kollegan Calle Bäck har hon byggt upp ett, om man så vill, körimperium med en medlemslista på drygt 800 körsångare i Linköping – från junior till senior.

– Det är ett slags körföretag kan man väl säga. Jag vet inte om det ens finns fler sådana i Sverige, säger Calle Bäck och skrattar.

En stor låtbank

Under de två år som passerat sedan de första stapplande stegen har Joyvoice samlat på sig erfarenhet, en större lokal men också en gedigen låtbank. Det var genom den låtbanken som tanken om att öppna på fler ställen dök upp.

– Körerna kan inte sjunga samma låtar flera gånger, det är ju inte kul, så låtarna bara ligger där. Det var då vi tänkte att vi kanske kunde öppna på fler ställen så att låtarna kommer till användning igen, säger Hanna. Efterfrågan var stor, visade det sig.

– Det small till. Man kan nästan tro att Sverige gått och väntat på den här typen av kör, menar Hanna.

Sjunger efter musik

Joyvoice fokuserar på pop och rock och på att just sjunga. Det finns inga förkunskapskrav om att man ska vara solist eller ens kunna noter. Låtarna arrangeras av Hanna och Calle själva, kören lyssnar på ljudfilen och sjunger efter.

– Vi är glada över att så många fler människor får möjlighet att sjunga ut, säger Hanna ärligt.

Fem orter i Östergötland

I Östergötland är det Motala, Mjölby, Söderköping och Kisa som ansluter sig till Joyvoice. Sistnämnda kören kommer att ledas av Joyvoiceveteranen Zara Rydman. Verksamheten sträcker sig längre än så, till och med utanför regionens gränser.

– Jag är så dålig på geografi men Karlstad är nog den mest nordliga staden och Ystad i söder, säger Calle. Där emellan kommer bland annat Uddevalla, Lund och Malmö att höras. Hanna hoppas på att fler kommuner i Östergötland kommer med framöver.

– Körledarna ska känna att det är deras egen kör. De får sätta sin prägel på den och styra med konserter men Joyvoice är grundkonceptet så allt administrativt sköts av oss här i Linköping, påpekar Hanna.

Terminsavslut

I Linköping är kördeltagarna redan vana vid att varje termin avslutas med en storslagen konsert. Den 21 maj är det dags igen.

– Kören är eld och lågor! Vi ska köra ett rockmedley med Highway to hell, We built this city och Rock the night, ja, alla klassiker. Den lugnaste låten är Utan dina andetag, berättar Hanna. Terminskonserten är ett hej då innan sommarsemestern. För Hanna och Calle en uppladdning inför hösten då Joyvoice kommer att höras, och synas, från norr till söder.

– Vi lever på företaget men fokuserar inte på storlek. Vi vill bara att alla som vill ska kunna vara med och förstå att det är seriöst och på riktigt, poängterar Hanna.

Vi är så glada över att fler människor får möjlighet att sjunga ut