• Huvudtränaren Lars Karlsson tillsammans med några av de yngsta som tränar med Linköpings Judoklubb. Foto: Leif Larsson
  • Här är ett grepp på gång under överinseende av tränare Lars Karlsson. Foto: Leif Larsson
  • Full fart på mattan med många intensiva kamper. Bland annat har tränare Karlsson bringats på fall. Foto: Leif Larsson

Judo kräver tålamod och träningsvilja

Är du tålmodig, smidig och är träningsvillig? Då kan judo vara sporten för dig. – Det roligaste med judo är att man aldrig blir fullärd. Det går alltid att utvecklas och lära sig nya tekniker, bedyrar Lars Karlsson, huvudtränare i Linköpings Judoklubb.

Judo är en japansk kampsport som också är en bra motions- och träningsform.

– Hos oss är de flesta motionärer men vi har tagit en del medaljer på SM och i veteran-SM, förtäljer Lars.

Fina konster

Tidningen besöker träningslokalen i Tannefors när de allra yngsta tränar. De unga utövarna värmer upp med att löpa, krypa, kräla, hoppa och skutta innan det är dags att testa grepp och teknik. Barnen visar en hel del fina konster redan i denna låga ålder.

– Vi har ungefär 300 medlemmar som tränar, de är från tre år upp till 65 och 70 år. Omkring 30 procent är tjejer, berättar Lars.

I judo tränar man på att hantera kroppen och skaffa bra balans. Fallteknik övas mycket och det är något som är nyttigt även i vardagslivet.

– Det är viktigt att lära sig att inte sätta i händerna så att handlederna bryts. Vi tränar på att få bort de reflexerna så att man i stället faller på en så bred yta som möjligt av kroppen, förklarar judotränaren.

Samarbete och hänsyn

I judosfären är inte bara fysiken viktig. Samarbete och hänsyn är ledord.

– På träning hjälper vi varandra och de som är starkare anpassar sig efter dem som är mindre erfarna, klargör Lars.

I judo har utövaren, kallad judoka, bälten av olika färg för att ange sitt kunnande. Man börjar med vitt bälte och avancerar sedan i färgerna gult, orange, grönt, blått, brunt och till sist svart som finns i tio olika dan-grader.

– Upp till orange går det ganska fort att nå. Sedan tar det omkring ett år mellan varje grad, om man tränar bra. Vi har infört mellansteg så att man ser att det går framåt. För att komma upp en grad krävs att man klarar de kast, vändningar och tekniker som gäller för nästa grad. När man tar svart bälte så måste graderingen göras hos riksförbundet. När man klarat svart bälte så är det en riktig milstolpe, berättar tränaren.

Kan det mesta

Lars började med judo som 14-åring och har nu hållit på i snart 40 år. Han har svart bälte av tredje dan-graden.

– Jag kan det mesta inom vanlig judo och nästa steg handlar inte så mycket om kast utan historiska saker inom judo. Ska jag komma vidare så krävs en bra träningspartner och mycket tid som jag inte har just nu, påpekar Lars som är anställd på 25 procent av klubben och lägger ytterligare 25 procent ideellt.

Klubben har haft sina lokaler sedan 1985 då man byggde om för att anpassa till verksamheten.

– Nu har hyresvärden aviserat höjda hyror så vi får se om vi blir kvar. I dag har vi 140 kvadratmeter träningsyta, idealet är dubbelt så mycket. Drömmen vore att få en lokal där vi får plats med två tävlingsmattor, avrundar Lars Karlsson.