• Rosie Hall och Paul Lindvall klippte bandet till inkubatorgallerian Handelns hus. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Jul med lokala företag i Handelns hus

I slutet av augusti invigdes Handelns hus och i oktober flyttade de första företagen in. Snart blir det dags för julmarknad - två lördagar på raken, både den 22 och den 29 november.

– Efter Handelns hus grundades ser vi mer samverkan mellan butikerna, det här är ett fint komplement till den konventionella handeln. Det känns jätteroligt att kunna gynna nystartade Linköpingsföretag och hitta entreprenörer. Vi värnar om den unika handeln, säger Rosie Hall, som är ordförande i Linköpings cityförening för samverkan i handeln.

Första målet för Handelns hus är att inhysa sex företag, redan nu finns fyra-fem intressenter. Förhoppningen är att julmarknaden kan utöka intresset ytterligare. Malin Lundberg är praktikant på Handelns hus och är den som samordnar marknaden. Hon driver dessutom företaget Ljusare UF, som återvinner stearinljusstumpar från bland annat kyrkor för att stöpa nya.

– Vi har 45 företag anmälda, både UF-företag och vanliga företag. Allt möjligt finns till salu, bland annat te, ljus och mobilladdare. Variationerna är jättestora, och vi hoppas på att julmarknaden blir en årlig tradition, berättar Rosie Hall vidare.

Siden och frisyrer

Några av företagen som redan etablerat sig i huset är Sally Luu som säljer omsorgsfullt tillverkade sidenkläder, hår- och makeup-artisten Johanna Weddfelt, och så Ljusare UF.

– Det får rum 6-10 fasta företag här, samt shop in shops-lösningar där man kan sälja enskilda produkter på kommission. Allt går via Nyföretagarcentrum som erbjuder rådgivning och gör bedömningar. Kanske finns det de som drivit företag hemma som vill ta steget ut och pröva marknaden.

Några av dem är Formgjuteriet, Just wood och Kroma – som gör barnböcker.