• Peter och Matilda önskar God Jul. Foto: Peter Knutson

Jul med Peter och Matilda

En kär tradition för många, inklusive artisterna själva, är de julkonserter som kusinerna Peter och Matilda bjuder in till varje år. Årets konserter äger rum 16. 17 och december i Norrköping och Linköping.

I år blev det ingen julturné för kusinerna från St Anna. Mest för att Peter haft ett hektiskt år med stora turnéer och show på Chinateatern i Stockholm. Ibland kan det faktiskt bli lite för mycket av det goda.

Hemmaplan

– Det är oerhört lyxigt att kunna uppträda på hemmaplan, i våra fina konserthus och för hemmapubliken. Vi har visserligen fått lite e-post från delar av landet som vi brukar besöka under julen där man berättar att en julshow med oss är lite av en tradition för hela familjen. Men i år kan man då komma hit till oss i Östergötland, säger den alltid sprudlande Peter Johansson då vi talas vid på den första dagen i julmånaden december.

O helga natt

– Visst finns det julsånger man inte kan utesluta, till exempel så måste man sjunga "O helga natt" kan jag tycka och sedan brukar vi alltid göra "Tänd ett ljus" men sedan är det ganska fritt. Men jag tror att sjunga en låt ur Jesus Christ Superstar känns lite fel då den utspelar sig under påsken, det kanske även blir lite fel med någon typisk sommarlåt. Annars är det nog fritt fram, menar Peter Johansson och berättar att han just har fått både en mandolin och en banjo som han håller på att lära sig spela. Kan man hoppas på några nya arrangemang på någon julklassiker månne?

Banjo

– Det får vi se men det är nog inte helt uteslutet.

Peter tror att hans och Matildas östgötska bakgrund, att de är avspända och sig själva, är en av nycklarna till att deras julshow är så uppskattad. Den är utsåld långt i förväg och detta trots att man brukar släppa biljetterna i april.

– Det är klart, det kanske inte är rusning precis första dagen men nu är het helt galet utsålt, säger Peter och passar samtidigt på att önska alla läsare en god Jul lite så här i förskott.